Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Nasa spune că fumul radioactiv de la Cernobil a ajuns deja deasupra altei țări.România,pe lista statelor vulnerabile

Sateliții NASA au prins niște imagini îngrijorătoare cu focurile sălbatice din Cernobil.Oamenii de știință și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la răspândirea potențială a radiațiilor prin fum.Poliția a declarat că incendiul a fost provocat încă din weekendul 4 aprilie, după ce un bărbat a dat foc la iarba uscată din apropierea zonei.De atunci s-a mutat tot mai aproape de centrala nucleară de la Cernobil.

De la începutul lunii aprilie, incendiile forestiere ard în apropierea locului dezastrului nuclear de la Cernobil.Un operator de turism care întreține zona sugerează că focurile sălbatice au ajuns la Pripyat, un oraș abandonat la mai puțin de doi km de centrala închisă.Nasa Earth Observatory notează că fumul ar fi ajuns deja și deasupra unor părți ale Belarusului,deoarece centrala de la Cernobil este foarte aproape de granița Ucrainei cu Belarus.La data de 10 aprilie, sateliții NASA au scos la iveală amploarea arderii din nordul Ucrainei.Un studiu asupra incendiilor din zona de excludere care a avut loc în 2015 a constatat că particulele de fum pot transporta particule radioactive mult peste granițele zonei.

Reactorul Unitatea Patru de la Cernobîl a explodat în dimineața zilei de 26 aprilie 1986, suflând acoperișul de pe clădirea reactorului. Vaste cantități de radiații s-au scurs pe cer și pe pământul înconjurător în zilele care au urmat și, în cele din urmă, a fost creată o zonă de excludere de 1.000 de metri pătrați pentru a restricționa accesul publicului.Pe măsură ce incendiile se deplasează prin pădurile din jurul centralei, ele stârnesc o parte din radiațiile care s-au instalat pe sol.

Nivelurile de fundal ale radiațiilor par a fi neschimbate, potrivit lui Anton Herashchenko, ministrul adjunct al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei. Autoritățile ucrainene sugerează că nu există nicio amenințare pentru uzina sau instalațiile de depozitare a deșeurilor nucleare din apropiere. Cu toate acestea, studiile au demonstrat că focurile sălbatice pot transporta atomi radioactivi pe distanțe mari în zona de excludere.

Peste 400 de pompieri încearcă să prevină răspândirea incendiilor în zonă și orice avans suplimentar către centrala nucleară de la Cernobîl.Centrala nucleară nu mai este activă, cele trei reactoare ale acesteia fiind închise între 1991 și 2000.O mare problemă este că fumul degajat de arderea copacilor din această zona este toxic.

Potrivit experților,mai multe state eruopene sunt vulnerabile, inclusiv Românoa, Polonia, Belarus, Ungaria,Slovacia și Republica Moldova.

loading...

Add comment