Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Miniștri croați își donează salariul pe o lună pentru a-și ajuta țara afectată de seism și de virusul corona.Măsuri și în Slovenia

O serie de tremururi au lovit capitala croată Zagreb în data de 22 martie, lăsând cel puțin 27 de persoane rănite și în același timp a avariat clădirile vechi din centrul istoric.Epicentrul a fost înregistrat la șapte kilometri nord de Zagreb, la o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.În timpul tremurului, resturile de pe fațade, plăcile de pe acoperiș au căzut pe trotuar și au aplatizat mașinile. Seismul a lovit într-un moment foarte nefericit, deoarece autoritățile au impus recent măsuri drastice pentru a combate focarul COVID-19.

Măsurile includ închiderea tuturor întreprinderilor neesențiale, interzicerea tuturor adunărilor publice, inclusiv ceremoniile religioase și închiderea tuturor frontierelor terestre. De asemenea, autoritățile solicită oamenilor să rămână acasă cât mai mult posibil.

Imediat după cutremur, primul ministru croat, Andrej Plenkovic, a anunțat că el și toți miniștrii vor contribui cu salariul lor din martie la înlăturarea consecințelor cutremurului cu magnitudinea de 5,4, care a afectat grav capitala.Premierul a declarat, într-o informare de presă, că va discuta și cu liderii europeni printr-o conferință video programată joi despre daunele cutremurului și măsurile împotriva focarului de COVID-19.

„Cu toate dificultățile pentru economie și cetățenii bolnavi din cauza coronavirusului, Zagreb are acum consecințe severe după cutremur, pe care alte țări nu le au”, a spus Plenkovic.

Aproximativ 7.000 de clădiri au fost avariate în timpul cutremurului de duminică, afectând aproape 10.000 de cetățeni din Capitală. O fată în vârstă de 15 ani a cedat, luni, în urma leziunilor provocate de cutremur.Premierul a anunțat, de asemenea, un pachet de măsuri economice pentru a ajuta lucrătorii, antreprenorii și economia și a spus că Croația se confruntă cu o criză economică mai severă decât cea din 2008.

Un număr de 382 de persoane au fost infectate cu COVID-19 în Croația.Autoritățile au interzis persoanelor să părăsească orașele lor de reședință ca una dintre cele mai recente măsuri de combatere a focarului.

Și în Slovenia s-au luat măsuri similare pentru a ajuta economia țării.Până acum aici au fost raportate 480 de persoane infectate cu coronavirus şi patru decese. Salariile funcționarilor, cu excepţia celor din sectoarele critice în combaterea epidemiei, au fost reduse cu 30% și au fost mărite salariile pentru cei din sistemul sanitar cu până la 200%.

loading...

Add comment