Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
parlamentari

În România,statul oferă lunar unui parlamentar o sumă care ar ajunge pentru plata a o sută de angajaţi cu salariu minim pe economie.

După cum bine știm cu toții, România nu se află printre cele mai bogate țări din lume, ba chiar conform ultimelor statistici, România se situează printre primele țări sărace din UE.Dar, în ciuda acestor statistici statul cheltuie luna sume considerabile pentru plata a celor peste 300 de deputați.

Raportat la numărul populației din România, țara noastră are mai mulți parlamentari decât Franța, Olanda, Polonia și Italia.„La noi mai bine ca la toți”.La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.Conform statisticilor din 2020, România are în parlament 329 de deputați și 136 de senatori.

Și acum să vorbim puțin despre salariile pe care le primesc parlamentarii din țara noastră.Conform unui deputat USR, un parlamentar primește la sfârșitul lunii în mână 10.500 de lei.La această sumă se adaugă diurna pentru ședere în București pe zi, adică încă 260 de lei pentru zilele de lucru în Parlament.Dacă de exemplu are 21 de zile lucrătoare în parlament într-o lună, acesta mai primește în plus incă 5.460 de lei.Pe lângă aceste sume, dacă nu deții o proprietate, primești 4.400 de lei pentru chirie.Deplasarea în scopuri electrorale este de 1.400 de lei.Așadar, se poate ajunge lejer la o sumă de 10.000 de euro pe lună.Aici depinde și de cât de înaltă este funcția deținută de parlamentari.Cu cât funcția este mai importantă, cu atât indemnizația este mai mare.

Pe lângă acestea, să nu uităm că parlamentarii au și pensii speciale.Pensiile parlamentarilor variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută, cea mai mare fiind în jurul a 12.000 de lei, circa 5000 lei, în medie.Multă vreme s-a vorbim despre acestea și despre eliminarea lor, însă a fost în zadar.

Un alt subiect controversat în România este cumulul pensiei cu salariul la stat.S-a încercat de nenumărate ori votarea unui legi care interzicea cumulul pensiei cu salariul de la stat, însă de fiecare dată a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.Aleșii locali, parlamentarii, membrii CCR și ai Curții de Conturi, și nu numai, se numără printre bugetarii exceptați din legea interzicerii cumulării pensiei cu salariul la stat.

Parlamentul ramane una din institutiile cu cele mai mici cote de credibilitate pentru populatie, alaturi de partidele politice.

loading...

Add comment