Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
horia-colibasanu

Românul Horia Colibășanu a urcat al treilea vârf ca înălţime al planetei, fără oxigen suplimentar.A fost o premieră pentru alpinismul românesc.

Kangchenjunga, al treilea cel mai înalt vârf din lume, are o altitudine de 8.586 metri, după Muntele Everest (8.850 m) și K2 (8.611 m).Statistic, Kangchenjunga de la granița Nepal-India este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indică o rată a mortalității de 29,1%. Până în prezent, și-a păstrat reputația de „vârf neatins”.Acest vârf reprezintă o provocare pentru majoritatea alpiniștilor.

Kangchenjunga este singurul munte de peste 8.000 de metri pe care nu a reușit să urce niciun român, până la Horia Colibăşanu.Acesta a mai încercat să urce în anul 2012, dar a renunțat la 200 de metri de vârf, iar după 10 ani a revenit și a reușit să obțină această performanță de lăudat.Horia Colibăşanu nu este un alpinist oarecare.El a reușit numeroase performanțe de-a lungul carierei sale.Este singurul român care a escaladat trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume K2, Annapurna și Dhaulagiri.În anul 2017 a primit cel mai important premiu pe care îl poate acorda Președintele României: Ordinul Național „Steaua României”, gradul de cavaler.

Horia Colibăşanu este de profesie medic stomatolog și tată a doi copii.El a proiectat și un film, la Universitatea de Vest din Timisoara în care și-a prezentat ascensiunea sa pe muntele Everest din anul 2017.Atunci a fost și prima dată când un român a reușit performanța de a urca pe Everest.Oamenii au fost foarte curioși și impresionați de vizionarea filmului lui Horia Colibasanu despre ascensiunea lui pe Everest.

Alpinismul este un sport epic plin de aventuri și povești care trezesc aventuri nebunești și uneori chiar accidentări.Spre deosebire de majoritatea celorlalte sporturi extreme, alpinismul este potrivit pentru a fi un hobby pe tot parcursul vieții, mai degrabă decât o experiență unică; sărituri de bază și scufundări în stânci pot fi distractive primele, dar este aceeași activitate de fiecare dată. În schimb, cu alpinismul, fiecare munte este o experiență nouă, ca să nu mai vorbim de sentimentul de realizare de la cucerirea fiecărui munte nou.

Alpinismul nu este o activitate ușoară și nici fără pericol. De aceea, deși nu există reguli globale oficiale pentru alpinism, alpinistii au drept mantra trei reguli de aur: „Este întotdeauna mai departe decât pare, este întotdeauna mai înalt decât pare și este întotdeauna mai greu decât pare”. Atâta timp cât ești bine pregătit și nu subestimezi activitatea, ar trebui să fie bine.

loading...

Add comment