Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
regina-elisabeta

Marea Britanie este în doliu.Regina Elisabeta s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani

Marea Britanie este în doliu după ce Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din lume s-a stins la vârsta de 96 de ani.După 70 de ani pe tron, Regina Elisabeta a II-a a trecut în eternitate.Palatul a anunțat că a murit la Castelul Balmoral, reședința ei de vară din Scoția, unde membrii familiei regale s-au repezit alături de ea după ce sănătatea ei s-a înrăutățit.

Impactul pierderii ei va fi uriaș și imprevizibil, atât pentru națiune, cât și pentru monarhie, o instituție pe care a ajutat-o ​​la stabilizarea și modernizarea de-a lungul deceniilor de schimbări sociale uriașe și scandaluri familiale.Într-o declarație, Charles a numit moartea mamei sale „un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele”, adăugând: „Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara, în tărâmuri și în Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume.”

Liderii lumii i-au transmis condoleanțe și i-au adus un omagiu reginei.În Canada, unde monarhul britanic este șeful statului al țării, premierul Justin Trudeau și-a salutat „înțelepciunea, compasiunea și căldura”. În India, cândva „bijuteria din coroana” imperiului britanic, prim-ministrul Narendra Modi a postat pe Twitter: „Ea a oferit o conducere inspiratoare națiunii și poporului ei. Ea a personificat demnitatea și decența în viața publică. Îndurerat de moartea ei.”

Premierul britanic Liz Truss, numit de regină cu doar 48 de ore mai devreme, a declarat că țara este „devastată” și a numit-o pe Elizabeth „stânca pe care a fost construită Marea Britanie modernă”.

Viața reginei a fost marcată de război. În calitate de prințesă, Elisabeta, a făcut prima ei difuzare publică în 1940, când avea 14 ani, trimițând un mesaj de război copiilor evacuați în mediul rural sau în străinătate. Ea a domnit, nu a condus niciodată, ca șef de stat și figura constituțională a Marii Britanii timp de decenii. A urcat pe tron pe 6 februarie 1952, când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit la vârsta de 56 de ani. Ea avea doar 25 de ani. După ce și-a sărbătorit jubileul de diamant de 60 de ani pe tron în 2012, a fost cel mai bătrân monarh al Regatului Unit și cel mai longeviv, depășind-o pe stră-străbunica ei, Regina Victoria, care a domnit 63 de ani și a murit în 1901.

loading...

Add comment