Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Românca absolventă de Oxford, cercetător în genetică. Caută tratamentul pentru cancerul de col uterin

Tânăra româncă, Cristiana Bănilă absolventă a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri“, din Galaţi este în prezent doctorand la Oxford şi cercetează la un laborator specializat din Marea Britanie modul cum apare şi cum se dezvoltă cancerul de col uterin, cu scopul de a găsi un tratament în următorii ani la această cumplită boală.Tânără a fost pasionată de chimie încă din timpul liceului, calificându-se la fazele naționale la Olimpiada de Chimie.După absolvirea Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, ea a ales să studieze la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, deși a fost acceptată la mai multe universitați renumite din străinătate.

„Nu ştiu cât a contat prestigiul universităţii, pentru mine a fost important că mi-au oferit o bursă, care îmi acoperea îmi bună parte cheltuielile pe care le aveam de făcut“, ne dezvăluie tânăra ce a determinat-o să aleagă celebra universitate britanică.Ea a absolvit facultatea în anul 2017, pe specializarea biochimie, și a continuat masteratul la Princeton în Statele Unite ale Americii. Iar în prezent face un doctorat pe epidemiologie moleculară, pentru care primeşte o bursă de la Cancer Research UK.

„Lucrez la dezvoltarea unui diagnostic molecular pentru pacienţii cu cancer, iar acum mă concentrez pe cei care au dezvoltat cancer de col uterin. Practic, mă uit la bazele de date care conţin pacienţi cu cancer din întreaga lume. Am acces la probe ADN de la femei de pe tot globul şi mă uit la diverse semnături moleculare, care ar putea să indice că ar putea dezvolta boala pe viitor“, a spus tânăra Cristiana.

„Studiind cancerul de col uterin, cred că schimbul de bacterii din vagin poate fi o posibilă cauză a formării celulelor canceroase. Cancerul în sine este o boală extrem de oportunistă. În momentul de faţă, sunt multe mutaţii în corpul nostru care sunt cancerigene, numai că sistemul nostru imunitar şi mediul în care trăim nu le permit celulelor canceroase să se dezvolte“, oferă românca o posibilă explicaţie a modului cum se dezvoltă cancerul de col uterin.

Tânăra din Galaţi petrece multe ore în laboratorul de cercetare.Ea își dorește să revină în România, după ce va căpăta experienţă în zona antreprenoriatului în cercetare.

„La noi în ţară mai este loc de dezvoltare pe această zonă, este o plajă largă de oportunităţi. Se pot lua nişte decizii mult mai bune pe baza testelor genetice, ce ar putea fi de un real folos în agricultură şi în alte domenii. Nu văd de ce nu m-aş întoarce în România ca să îmi pun în practică ideile şi să creez infrastructura pentru alţi tineri care să revină în ţară“, încheie într-o notă optimistă Cristiana.

loading...

Add comment