Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
import

România are resurse și posibilități de cultivare, dar importă cireșe din Africa de Sud,usturoi din China,praz din Egipt,fasole din Etiopia

Agricultura a fost în mod tradițional coloana vertebrală a economiei românești.Mai mult de o treime din teren este dedicată cultivării, inclusiv vii, livezi și grădini de legume și fructe.Clima și relieful câmpiilor întinse românești sunt cele mai favorabile dezvoltării culturilor de cereale, deși acestea se găsesc și în Subcarpați și în Bazinul Transilvaniei, unde ocupă o mare parte din suprafața totală arabilă. Grâul și porumbul sunt cele mai importante, urmate de orz, secară și ovăz.

Cultivarea legumelor este deosebit de marcată în jurul orașului București, cu specializare în producția de cartofi timpurii, roșii, ceapă, varză și ardei verzi. Zone similare de grădinărit se găsesc în jurul Timișoarei, Aradului, Craiovei, Galațiului, Brăilei și altor orașe.Alte culturi înrudite includ sfecla de zahăr, semințe de floarea soarelui, boabe de soia, mai ales pe câmpiile Dunării.

Cu toate acestea, deși se cultivă de toate în românia, tot se importă din diferite țări fructe și legume.Un studiu realizat de cooperativa agricolă Cooperativa Tara Mea în iulie, anul 2020 arată că importurile de legume din România au crescut, deși țara abundă de legume cultivate local.

În iulie 2019, România a importat 25.635 de tone de legume, în valoare de 20,6 milioane de euro, iar topul produselor importate include cartofi, morcovi, legume uscate leguminoase, roșii și ceapă. Deși România în anul 2019 a produs 3,57 milioane de tone de legume.Datele arată că importurile de fructe și legume au crescut în ultimii ani.România importă în prezent usturoi din China în detrimentul produselor autohtone, din cauza prețului mai mic de pe piața internă.Este dificil de monitorizat pesticidele folosite pe culturile de usturoi din China, deoarece bulbii de usturoi ajung în țară fără rădăcini, iar experții raportează că analizele de laborator pentru a stabili ce produse au fost folosite pentru tratarea lor nu pot fi efectuate fără rădăcini.

Starea importului și exportului de legume proaspete în România prezintă dezechilibre majore, care tind să crească de la an la an. Chiar dacă este o țară legumicultoare, România importă legume proaspete din țări precum China,Egipt,Etiopia,Turcia, Olanda sau Italia, țări cu tradiție de cultivare a legumelor și zone semnificative de arii protejate, beneficiind de beneficiile acestui mod de cultivare a legumelor.România rămâne unul dintre cei mai mari importatori de alimente din Europa și în top 20 din lume, în ciuda potențialului uriaș al țării ca producător de cereale, fructe, legume, carne și lactate.Țara est-europeană ar trebui să fie o piață foarte atractivă pentru exportatorii din întreaga lume.

loading...

Add comment