Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
elisabeta-lipa

O adevărată mândrie pentru țara noastră.Elisabeta Lipă, românca de aur a canotajului, multiplă campioană olimpică și cea mai medaliata canotoare din istoria Jocurilor Olimpice.

Elisabeta Lipă s-a născut la 26 octombrie 1964, în localitatea Siret, județul Suceava. În 1997, a absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport și pe cele ale Colegiului Național de Apărare. În anii 2003 și 2005 urmează cursuri postuniversitare în Dreptul Muncii, respectiv Managementul activității sportive. În 2007, a studiat la Colegiul Național de Apărare.În anul 2009, a obținut titlul de Doctor în educație fizică și sport.

Ea a a început să practice canotajul în 1980.A fost de 25 de ori campioană naţională, legitimată iniţial la clubul Olimpia Bucureşti, după care s-a transferat la Dinamo Bucureşti. A participat la 6 ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice, reuşind să-şi înscrie în palmares 8 medalii.Elisabeta Lipă a fost aleasă, în anul 2000, canotoarea secolului, de către Federația Internațională.A făcut parte din lotul olimpic al României aproape 24 de ani.

Elisabeta Lipă este cea mai medaliata canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz în interval de 20 de ani.Totodată a fost declarată și cea mai bună canotoare a secolului XX.În anul 2008 a fost declarată cetățean de onoare al orașului său natal, Siret.Tot în anul 2008 a primit din partea Federaţiei Internaţionale de Canotaj medalia „Thomas Keller”, cea mai înaltă distincţie acordată de acest for. În acelaşi an a intrat în posesia trofeului „Colanul de Aur”, conferit de Comitetul Olimpic Român.

Cu o muncă incredibilă, cu perseverenţă şi o ambiţie uriaşă, Elisabeta Lipă şi-a pus viaţa în slujba sportului.Și așa, rezultatele au început să apară.Elisabeta a preluat conducerea Federației de Canotaj după o perioadă lungă în care România nu mai câștigase medalii.În prezent, ea luptă ca sportul să redevină o materie serioasă în școlile din România. Organizează evenimente în care își prezintă lotul, cu speranța că va atrage tot mai mult oamenii spre sport, spre mișcare.

loading...

Add comment