Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
satul geamana

România plină de mister. Un sat din Apuseni, a dispărut aproape de tot, înghițit de otravă.Astăzi, doar turla bisericii se mai poate vedea…

În inima Munților Apuseni, în județul Alba din România, se ascunde o poveste tulburătoare și incredibilă despre un sat care a fost înghițit de o otravă acră. Geamăna, odată un sat pitoresc și plin de viață, a devenit o amintire sumbră, doar turla bisericii rămânând ca martor al trecutului său glorie.

În anii 1970, România era în plină perioadă a industrializării, iar mineritul de plumb și zinc era o activitate intensă în zonă. Pentru a permite extinderea activității de minerit și pentru a găzdui deșeurile rezultate în urma procesului de extracție a metalelor, a fost construită o baraj de decantare uriaș în satul Geamăna.

Cu timpul, deșeurile toxice rezultate din minerit și-au făcut loc în natură și au devenit o amenințare pentru viața oamenilor și pentru mediu. Otrava acră a contaminat pământurile, apele și aerul, transformând satul Geamăna într-un loc de nelocuit. În cele din urmă, în anii 1980, locuitorii au fost evacuați forțat și satele lor au fost dărâmate pentru a face loc barajului de decantare.

Astăzi, satul Geamăna nu mai există în forma sa inițială, dar turla bisericii rămâne în picioare ca un simbol al tragediei ce a cuprins această comunitate. Turla, precum un semn de cruce îndoliat, pare să vegheze peste un loc al trecutului pierdut. Este un memento al sacrificiului oamenilor și al prețului plătit de comunitate pentru dezvoltarea industrială.

Cu toate că Geamăna pare un loc abandonat, barajul de decantare și lacul de deșeuri din zonă continuă să aibă un impact asupra mediului și să reamintească de trecutul tragic al satului. Otrava acră eliberată în natură a creat un peisaj ciudat și înfricoșător, cu apă de culoare turcoaz și pământuri cenușii, arătând mai mult ca o peisaj lunar decât ca un colț de rai.

Cu toate că nu mai există în forma sa inițială, Geamăna a devenit o destinație turistică ciudată și captivantă, atrăgând turiști curioși să vadă cu ochii lor ceea ce otrava acră a făcut cu acest sat. Acest loc mărturisește puterea distructivă a activităților umane asupra mediului și ne reamintește că dezvoltarea industrială trebuie să fie echilibrată cu protecția naturii și a comunităților umane.

Geamăna din Munții Apuseni este un loc în care trecutul și prezentul se împletesc într-o poveste fascinantă despre puterea naturii și a acțiunilor umane. Înghițit de o otravă acră, acest sat a devenit o insulă a trecutului, iar turla bisericii rămâne ca o mărturie a tragediei ce a cuprins această comunitate. Geamăna ne reamintește că trebuie să protejăm și să prețuim mediul în care trăim, pentru ca astfel de tragedii să nu mai fie repetate.

loading...

Add comment