Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Povestea impresionantă a academicianului Prof. Dr. Leon Dănăilă care a realizat peste 40.000 de operații pe creier

Șeful clinicii de neurochirurgie vasculară a Spitalului Gheorghe Marinescu București-prof. Dr. Leon Dănăilă sau „sculptorul de creiere”, cum este supranumit, are o poveste impresionantă de viață, mai pușin cunoscută de romțni. Are peste 40.000 de operații pe creier realizate și figurează, alături de Einstein, printre cele 500 de genii ale secolului al XX-lea. A fost primul medic care a realizat operații pe creier cu laser în România.

Deși are 82 de ani, îl găsim încă în sala de operație.Își trăiește viața cu simplitate și circulă cu metroul zi de zi.Are un program bine stabilit zi de zi, doarme de la ora 21 și se trezește la 4 dimineața, citește cărți de specialitate timp de 2 ore, după care pleacă la spital.Începe cu consulații de la ora 8 , iar apoi intră în operații.Nu s-a lăudat niciodată cu ceea ce a făcut, deoarece face ceea ce-i place.Simplitatea cu care își trăiește viață îi uimește pe mulți contemporani.

„Anul trecut am împlinit 50 de ani de neurochirurgie şi 53 de ani de când am terminat facultatea.În cei 50 de ani am făcut aproximativ 40.000 de operaţii. La cele din perioada de început doar am ajutat, dar ulterior, când am devenit şeful secţiei de neurochirurgie vasculară pe care am înfiinţat-o în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Dr Bagdasar-Arseni, am făcut aproximativ 1.000 de operaţii pe an”, a declarat acesta într-un interviu.

A primit o bursă în Statele Unite unde a învățat metoda intervenţiei chirurgicale cu microscopul operator, pe care ulterior a adus-o și în țară, scăzând astfel mortalitatea în timpul operațiilor pe creier, de la 51% la 4%.Dr. Leon este un înger trimis pe pământ pentru a-și dedica viața bolnavilor.Pentru el, a ajuta un bolnav, a-l reînvia după ce l-ai operat, înseamnă una dintre cele mai frumoase satisfacţii posibile. Să redea viaţa cuiva este cel mai important lucru de pe lumea asta.A operat preşedinţi de state, prim-miniştri şi miniştri din România şi străinătate, oameni din clasa medie, vagabonzi, boschetari, chiar şi criminali. Însă pentrul el, nu a contat niciodată statutul social sau meseria pacienților săi, ci doar dorința de a le salva viața.Zicala acestuia favorită este „pentru mine toţi bolnavii sunt regi”.

Din păcate, în România, despre aceste genii și comori se vorbește prea puțin.Leon Dănăilă este un altfel de om, este unul dintre cei mai renumiți medici chirurgi, la nivel mondial.Este un om minunat, un geniu.A scris 54 de cărți și are o iubire arzătoare pentru știință.Noi îi dorim din tot sufletul  sănătate în continuare, deoarece oameni precum el, întâlnim destul de rar.

loading...

Add comment