Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
lacul-albastru

Lacul Albastru, unic în Europa, situat la poalele Munţilor Gutâi, își schimbă culoarea în funcție de anotimp

Lacul Albastru, unic în Europa, a rezultat în urma prăbușirii unei galerii miniere în anul 1920.Lacul este situat la poalele Munţilor Gutâi, la 3 km de Baia Sprie, la o altitudine de 565 de metri.Lacul se află la doar 35 de minute de mers pe jos de centrul orașului Baia Sprie.Baia Sprie , este un oras situat în judetul Maramures, cu o populatie de aproximativ 16.000 de locuitori.A fost unul dintre centrele miniere importante din Maramureș.Lacul este unul dintre principalele puncte de atractie ale turistilor care viziteaza zona.

Lacul a fost studiat și investigat de inginerul ecologist Vasile Bologa, un protector al naturii. Din punct de vedere al genezei și chimia apei, lacul este unic în Europa și poate chiar și în lume, deoarece suprafata sa își schimba culoarea in functie de lumina și de anotimp.Apa devine verde-smarald până la reflexii albăstrui sau cristaline.Are forma unui creter vulcan, adâncimea sa nu depășește mai mult de 4 metri și forma eliptică, aproape circulară.Lacul are o concentrație mare de sulf, ceea ce face ca orice răni și zgârieturi de pe corpul tău să se închidă mai repede decât ar face în mod normal.În anul 1970 a fost declarat monument al naturii și se află în custodia Administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului.În zonă circulă diferite mituri care spun că lacul se află, de fapt, pe o zonă mult mai extinsă. Unii cred chiar că lacul ajunge, prin galerii subterane, la Marea Neagră.Sunt tot felul de povești, una mai spectaculoasă și mai misterioasă decât altele. Nimeni nu a verificat sau confirmat.

Peisajul unde se află lacul este foarte frumos, aer curat, fiind potrivit pentru familii, cât și pentru călătorii individuali.Zona este potrivită și pentru picnic sau camparea cu cortul.În jurul lacului puteți găsi o mulțime de fructe de pădure și ciuperci comestibile care completează priveliștea uluitoare.

Una dintre ultimele regiuni cu adevărat rurale ale Europei, Maramureșul este țara bisericilor de lemn, a tradițiilor bine păstrate, a peisajelor naturale splendide și a oamenilor amabili.Maramureșul este locul unde viața de zi cu zi încă se simte ca un muzeu popular în aer liber.Totuși, trebuie să recunoaștem că țara noastră este bogată în atracții minunate ale naturii, unele dintre ele chiar unice în lume.Diversitatea naturală întâlnită aici este cu adevărat specială.

loading...

Add comment