Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Delta si Cazanele Dunarii,o frumusețe de nedescris care trebuie văzută

Fluviul Dunărea se varsă în Marea Neagră, iar cele trei brațe principale ale sale sunt: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe. Cea mai mare parte a deltei se întinde pe partea românească.

Adesea descrisă ca paradis al păsărilor, Delta Dunării este una dintre cele mai mari fluvii din lume și un sit natural al patrimoniului mondial UNESCO.Cea mai bine conservată deltă din Europa, acesta este unul dintre cele mai frumoase locuri din România și o destinație obligatorie pentru observatorii de păsări și iubitorii de natură.Geneza Deltei Dunării se întinde pe o perioadă de peste 10.000 de ani și este încă în devenire, Dunărea fiind principalul actor. Unul dintre cele mai tinere terenuri ale Vechiului Continent, delta se extinde cu 40 de metri pătrați în fiecare an. Doar 10% din întreaga suprafață – aproape 5.800 km pătrați – este uscat, restul este un univers luxuriant de insule plutitoare de stuf, lacuri cu copaci și canale înguste acoperite cu nuferi și mărginite de sălcii. Această zonă este foarte diversă din punct de vedere ecologic – de la mlaștini și stânci până la zone mlăștinoase.

Danube Delta Romania Pelicans at sunset on Lake Fortuna

Delta Dunării este una dintre cele mai puțin populate zone din Europa. Este încă considerat un loc „sălbatic”, deoarece acolo locuiesc doar 15 mii de locuitori în aproximativ 25 de sate și două orașe: Tulcea și Sulina.Majoritatea localnicilor din acea zonă, trăiesc din pescuit, agricultură și turismul, care este în curs de dezvoltare.

Pe malul stâncos al Dunării, în apropierea orașului Orșova, putem admira faimoasa statuie, „Chipul lui Decebal”.Aceasta este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.Ideea aparținea omului de afaceri și istoricului român Iosif Constantin Drăgan și a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca 12 sculptori să o termine, cu un cost de peste un milion de dolari.Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită.Sub chipul lui Decebal există o inscripție latină care scrie „DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT”, care se traduce „Regele Decebal – realizat de Drăgan”.

Delta Dunarii este una dintre minunile lumii si trebuie, neaparat, sa o vizitezi.

loading...

Add comment