Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
meledic

Peştera din Subcarpatii Buzăului, una dintre cele mai importante cavități de sare din lume și cea mai mare peşteră de sare din Europa.Merită promovată!

Peștera de la Mânzălești , situată în Subcarpații Buzăului, este un monument al naturii de o frumusețe rară și de o importanță geologică și istorică semnificativă. Oferă un peisaj subteran impresionant și o experiență unică.

Peștera de la Mânzălești este formată dintr-un labirint de galerii și săli, cu pereți strălucitori de sare, stalactite și stalagmite de sare, lacuri subterane și cristale de sare de o frumusețe rară. Această peșteră este un exemplu remarcabil de geologie carstică, procesul de dizolvare și erodare a rocilor solubile, precum sarea, dând naștere la aceste forme spectaculoase.

Pe lângă frumusețea sa naturală, Peștera de la Mânzălești are și o importanță istorică semnificativă. În trecut, peștera a fost folosită ca mină de sare, fiind una dintre cele mai vechi mine de sare din România. Sarea extrasă de aici a fost folosită pentru conservarea alimentelor și pentru comerț, contribuind la dezvoltarea economică a regiunii.

Peştera a obţinut în anul 1980 recordul mondial de cea mai lungă peşteră în sare din lume, având 1.257 metri. A fost apoi detronată, în 1983, de Peştera Malham din Israel, aflată în apropierea Mării Moarte şi care avea o lungime totală de 3.100 metri.

Cu toate acestea, accesul în peșteră este reglementat pentru a proteja acest habitat unic și a preveni deteriorarea sa. Vizitele sunt permise doar însoțite de ghizi specializați și cu echipament adecvat. De asemenea, sunt interzise activitățile care ar putea afecta echilibrul ecologic al peșterii, precum colectarea de cristale de sare sau perturbarea faunei de peșteră.

loading...

Add comment