Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
podul-lui-dumnezeu

Podul natural unic în lume format prin prăbușirea unei peșteri, se află în România

Cunoscut și sub denumirea de „Podul lui Dumnezeu”, acest pod natural s-a format prin prăbușirea tavanului unei peșteri.Podul are 30 de metri lungime și 22 de înălțime.Conform Academiei Recordurilor Mondiale podul a stabilit recordul pentru a fi cel mai lung pod natural funcțional din lume.Podul se află în comuna Ponoarele din judeţul Mehedinţi.

Legendele spun că Podul lui Dumnezeu a fost creat de podul din judeţul Mehedinţi a fost făcut de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să poată merge spre Tismana. Acest sfânt a dorit să ridice o mănăstire, dar a fost izgonit de locuitorii din Ponoarele.O altă legendă spune că diavolul a locuit în Peștera Ponoarele. Fiind disperati, nativii i-au cerut lui Dumnezeu sa-i ajute sa scape de el. Dumnezeu a lovit cu palma tavanul peșterii, tavanul a căzut și a apărut podul natural din Ponoarele.Datorită acestor legende, locul este încărcat de note misterioase și atrage turiștii ca un magnet.Natura este uneori cel mai uimitor arhitect și în această poveste.

Este unul dintre cele trei poduri naturale din lume, cele două fiind unul în Franța și celălalt în Statele Unite ale Americii.Dar totuși Podul de la Ponoarele rămâne unic în lume, deoarece este singurul care poate fi traversat cu mașina.Bolta naturală are o asemănare uluitoare cu podurile romane antice, iar acest arc de 13 m lățime susține un drum natural de 6 m lățime, care este folosit de mașini și vehicule grele.Podul se află între două lacuri carstice, Zătonul Mare și Zătonul Mic.Se pare că Dumnezeu îi protejează pe cei care trec peste podul Său: în ultimii ani, mai multe biciclete, mașini și camioane au căzut de pe pod, dar șoferii au scăpat cu răni ușoare.

Podul lui Dumnezeu, o forma carstica unica in Romania, al doilea pod natural ca marime din Europa si singurul din lume deschis traficului.Podul poate fi admirat în toată măreția sa din peșteră, de unde se dezvăluie deschiderea sa spre Valea Pragului și structura sa stratificată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii și timpului.

Turiștii care ajung să viziteze podul natural de la Ponoarele, pot vedea în zonă și peștera Ponoarele, cunoscuta si sub numele de Pestera de la Podul Lui Dumnezeu.Peștera este o atracție naturală reprezentativă pentru relieful carstic din această zonă.Nu există nicio taxă pentru vizitarea podului sau a peșterii.

loading...

Add comment