Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Cetățile Ponorului,una din cele 7 minuni naturale ale României

Cetatea Ponorului reprezintă, fără niciun dubiu, cel mai grandios fenomen carstic românesc, cunoscut și apreciat la nivel mondial.Cetatea Ponorului este formată din trei circuri de stâncă mari, situate într-o vale imensă împădurită, adâncită la 300 m, iar partea superioară a acesteia are un diametru de peste 1 km.Este situată în Parcul Național Apuseni.Peștera este formată dintr-o galerie unică, cu o lungime de peste 2000 de metri, de dimensiuni considerabile și traversată de un râu cu debit mare,unul dintre cele mai puternice râuri subterane din țară.

Cetatea Ponor a fost declarată rezervație naturală, în anul 1952, după care a primit statutul de monument al naturii.Cetatea Ponorului deține două resurse atractive, cum ar fi măreția de neegalat a peșterilor și râul subteran care curge de-a lungul peșterii.Râul subteran, unul dintre cele mai debordante din carstul românesc, adaugă un farmec neprețuit cavernei, datorită celor 14 lacuri și numeroaselor cascade și pârâuri pe care le creează.Este considerat cel mai grandios fenomen carstic al României. Cetăţile Ponorului reprezintă, evident obiectivul de maxim interes din zona Padişului. Este una dintre cele mai importante pesteri ale Romaniei.

Specii de plante care pot fi găsite doar în Europa de Nord sau în tundră cresc și aici. Peisajul este uimitor, din cauza pinilor, dar și din cauza fenomenului unic – pe văile munților, se pot vedea păduri de conifere, iar pe vârfurile munților se găsesc foioase. Acest fenomen este cauzat de inversarea termică, care este declanșată de zonele carstice și, ca urmare, temperatura din văi este mult mai scăzută.

Deși a fost declarată Monument al naturii, Cetatea Ponorului poate fi vizitată. Galeria de suprafață și subterană este accesibilă oricărui turist care are cizme de cauciuc și echipamente de iluminare, până în Sala Taberei. Pentru a vizita caverna în întregime, este recomandat să formezi o expediție bine organizată.Parcurgerea Cetăţilor Ponorului prin doline este un traseu dificil cu urcări şi coborâri abrupte pe grohotiş, porţiuni prevăzute cu lanţuri şi cabluri.

loading...

Add comment