Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
Pestera Scarisoara

Cel mai mare ghețar subteran din România, o vechime de peste 4.000 de ani, se adăpostește în Peștera Ghețarul de la Scărișoara.

Cum probabil v-ați dat seama mulți dintre voi, de aici vine și numele „peștera ghețarul”, de la faimosul ghețar subteran al doilea ca mărime din Europa, cu o vechime de peste 4000 de ani.Deși data exactă a descoperirii peșterii nu este cunoscută, ghețarul a fost menționat pentru prima dată de geograful austriac Arnold Schmidl în 1863, dar savantul român Emil Racovița a fost cel care l-a explorat între 1921-1923.A fost declarată monument al naturii și rezervație speologică în anul 1938.

Faimoasa peșteră este împărțită în cinci zone: Sala Mare, Biserica, cuprinzând peste 100 de stalagmite, Rezervația Mare, Galeria Coman și Rezervația Mică.Dar, turiștii au acces doar la puțul de intrare, Sala Mare și Biserica, celelalte locații fiind rezervate doar oamenilor de știință.

Totuși, veți rămâne cu siguranță impresionați de ceea ce veți vedea aici.Pot fi admirate o serie de formaţiuni minerale spectaculoase cum ar fi stalactite, stalagmite, coloane, draperii și o bogăţie de forme împietrite.

scarisoara

Suprafața ghețarului este de 5.500 mp, iar stratul de gheață are o grosime de 26-37 metri.Peștera Scărișoara, este una dintre cele mai mari peșteri de gheață din Munții Apuseni.În peșteră trăiesc doar lilieci și insecte de mici dimensiuni.

Ce trebuie să știți dacă doriți să vizitați Pestera Scărișoara.
Accesul în peșteră este prin coborârea unor scări metalice abrupte. Peștera poate fi vizitată pe toată perioada anului, deoarece gheața nu dispare tot timpul anului.Vara, temperatura este de aproximativ 1 grad Celsius, iar iarna, de aroximativ -7 grade Celsius.Programul de vizitare este de la 10:00 dimineața până la ora 17:00 după masa.Dar, poate varia în funcție de anotimp, de aceea este bine să vă informați înainte.Există și o mică taxa de intrare care trebuie achitată înainte de coborâ în peșteră.

Este recomandat să aveți un echipament adecvat condițiilor montane.Există numeroase trasee și marcaje turistice pentru a ajunge șa minunea de gheață a Munților Apuseni.Este la aproximativ 2 ore distanță de orașul Cluj-Napoca, prin inima Munților Apuseni, pe unul dintre cele mai frumoase drumuri montane.În zona Munților Apuseni se mai găsesc Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Poarta lui Ionele, Cascada Pișoaia sau „Vălul Miresei” de la Vidra.O zonă extrem de frumoasă, ce adăpostește minuni naturale unice.Cu siguranță nu veți regreta dacă veți ajunge să o vedeți.

Deși România adăpostește diferite minuni natuale, din păcate nu sunt promovate așa cum ar trebui.Puține dintre acestea se bucură de notorietatea care o merită.Avem o țară frumoasă, cu peisaje superbe.Spatiul carpato-danubiano-pontic a fost binecuvantat cu numeroase minuni ale naturii.Sperăm că vă vor fi de folos aceste informații.

loading...

Add comment