Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
accident-vascular-cerebral

Furia, efortul fizic intens și tulburările emoționale pot declanșa accidentul vascular cerebral, conform studiilor în domeniu

Accidentul vascular cerebral este rezultatul blocării fluxului sanguin de către un cheag sau fragment de placă aterosclerotică (un depozit de colesterol pe peretele interior al unui vas de sânge) format local sau dintr-o altă parte a corpului și transportat în fluxul sanguin.

Furia,supărarea și tulburările emoționale au fost asociate cu șanse crescute de apariție a oricărui tip de accident vascular cerebral, inclusiv atât evenimentele ischemice, cât și hemoragia intracerebrală.Un accident vascular cerebral hemoragic este cauzat de sângerarea la nivelul creierului sau sub meninge care apare după ruperea unui vas de sânge.Când o persoană a dezvoltat un atac ischemic tranzitoriu, este expusă riscului de a dezvolta un accident vascular cerebral în decurs de o săptămână. Acest risc este mai mare la persoanele de peste 60 de ani și la cei cu hipertensiune arterială sau diabet zaharat.

Alte studii au descoperit că schimbările bruște ale poziției corpului și efortul fizic intens pot fi potențiali declanșatori pentru AVC.Studiile observaționale nu pot stabili relații cauzale între acești declanșatori potențiali și evenimentele de accident vascular cerebral acut, dar anchetatorii observă că atât mânia,supărarea emoțională, cât și efortul fizic intens sunt însoțite de modificări fiziologice, adică activarea simpatică, secreția de catecolamine, vasoconstricția și tensiunea arterială oferă o explicație mecanicistă plauzibilă.Cu siguranță, mânia și supărarea emoțională ar trebui evitate, iar efortul fizic nu trebuie să depășească limitele capacității individuale.Nu trageți concluzii pe termen lung despre emoții și accident vascular cerebral, spun cercetătorii. Ei au măsurat legătura imediată dintre accident vascular cerebral și emoții. Nu se știe cum ani de sentimente negative și furie afectează riscul de accident vascular cerebral.

Riscul de accident vascular cerebral sau AIT crește odată cu vârsta.Totodată riscul este mai mare dacă un părinte a avut un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 65 de ani.Se estimează că 30% dintre persoanele care au suferit un accident vascular cerebral vor suferi un alt accident vascular cerebral în cinci ani.

Unele dintre cele mai bune modalități de a preveni accidentul vascular cerebral sunt menținerea unui stil de viață sănătos, tratarea tensiunii arteriale crescute și renunțarea la fumat.Persoanele cu hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet sau afecțiuni cardiace ar trebui să aibă grijă să-și ia medicamentele în mod regulat și în doza prescrisă de medicul lor.

loading...

Add comment