Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Țăranii noștri din Băleni:„Aruncăm tone de legume la gunoi”.

Legumicultorii din Băleni, județul Dâmbovița fac un apel către cetățeni:„Veniți măcar unul din familie la piață! Aruncăm tone de legume la gunoi.” Tânărul fermier George Petrișor Ghenea din Băleni a spus că nu mai plantează a doua șarjă de ridichi, deși în fiecare an planta până acum două șarje. Anul acesta nu a reușit să vândă nici măcar pe prima din cauza restricțiilor.

„În anii trecuți, veneau din toată țara să cumpere ridichi, ceapă verde și mărar. Acum cu virusul ăsta, vă spun sincer, într-o singură zi a venit unul și a luat decât 1.500 de legături de ridichi. Am 4.000 de metri de solar acoperit și-n momentul ăsta am 1.000 de metri cu ridichi nerecoltate, 700 mp cu ceapă verde și încă vreo 500 cu salată. Sunt undeva pe la jumătate, că 1.700 am eliberat deja într-un solar și am răsadurile pregătite pentru tomate. Undeva la jumătate din producție, din păcate, cealaltă jumătate nu știu dacă se mai vinde”, a declarat bărbatul.

În anii trecuți, el începea încă din Ianuarie să planteze prima șarjă de ridichi, care până acum era vândută de mult și uurma a doua și chiar a treia.Pe când anul acesta, se chinuie încă să o vândă pe prima, iar la a doua nici nu se mai gândește să o planteze, pentru că nu are la cine să o mai vândă.Îi va rămâne munți de rinichi nevândute.

„Îndemnul conducătorilor e așa: țăranul să cultive, să pună că altfel nu o să avem ce să mâncăm. Cu ce să pun?! Dacă eu din prima cultură am vândut jumătate sau poate mai puțin de jumătate și săptămâna asta o să fie una foarte grea, poate nu o să se mai vândă nimic, cu ce să înființez a doua cultură. Cu ce să înființez eu cultura pentru că toate inputurile le iau din import. Nu mai e nimic românesc decât sămânța, undeva la 10%. Cu ce voi merge înainte?” , a spus supărat tânărul fermier.

Fermierul George Petrișor Ghenea a declarat pentru AGROINFO că ieșea cu salată verde în ianuarie când încă era zăpadă, când era o trufanda, dădea căpățâna cu 1,7 lei, iar românul nostru mergea tot la supermarket să cumpere.

Fermierii sunt foarte supărați de această situație, iar statul nu îi sprijină deloc.Pe când acesta ar trebui să ia măsuri să se achiziționeze produse direct de la producător si să se vânda la prețuri rezonabile pentru fiecare cetățean.

loading...

Add comment