Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
veteran-de-razboi-constantin

Cel mai în vârstă veteran de război, Constantin Herțoiu, a împlinit 108 ani

Constantin Herțoiu s-a născut în data de 28 februarie 1914, în localitatea Câineni, județul Vâlcea, unde locuiește și în prezent.El este un centernar român, cel mai bătrân veteran în viață din România.A luptat pe frontul celui de al doilea război mondial și a fost ținut prizonier în Uniunea Sovietică timp de șase ani.

Constantin Herțoiu a primit diplome de onoare din partea Ministrului Apărării Naţionale, Preşedintelui A.N.V.R., Centrului Militar Judeţean Vâlcea şi Garnizoanei Râmnicu Vâlcea. De asemenea, veteranului i-au fost oferite două medalii şi o insignă de veteran de râzboi din partea A.N.V.R. În anul 2020 a fost decorat de Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei.Tot atunci a primit și „Medalia Regală pentru Loialitate” acordată pentru a-i onora „remarcabila vârstă de 106 ani, timp în care şi-a servit cu dăruire şi generozitate patria.Această medalia a însemnat și un semn de recunoțtință din partea poporului român pentru toate greutățile pe care le-a suferit în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe front şi în captivitatea ce a durat şase ani.

Deși a ajuns la o vârstă la care mulți nici nu visează să ajungă, Constantin Herțoiu sau nea Dinu cum este cunoscut de apropiați, reușește să-și păstreze luciditatea și memoria în condiții foarte bune.El povestește despre întămplările din cel de al doilea război mondial, ca și cum s-au întâmplat ieri.La vârsta de 22 de ani s-a înrolat în armata, iar la 27 de ani a început războiul.A luptat la Odessa în Crimeea, la Sevastopol, în Caucaz, Cecenia şi a ajuns până la Cotul Donului, la Stalingrad, acolo unde au pierit peste 200.000 de români, iar alţi 290.000 de ostaşi ai Axei au fost trimişi în lagărele din Cecenia, Donbass şi Siberia. Dintre aceştia au mai supravieţuit doar 6.000, printre care şi Nea Dinu. „Ruşii ne împuşcau pe capete… Războaie mari au fost acolo…”, îşi aminteşte veteranul.

Moartea a trecut de câteva ori pe lângă el, luându-i camarazii apropiați.A ajuns prizonier în lagărul din Donbass, unde a muncit într-o mină de cărbune aproape 6 ani.A rămas cu o părere foarte proastă despre ruşi: „Ei sunt problema. Sunt perverşi. Dacă azi ai vorbit o vorbă, o întorc până mâine”.

Constantin Herțoiu, veteran al celui de al doilea război mondial a trecut prin clipe grele, dar a scăpat pentru că așa a vrut Dumnezeu, cum spune și el.A reușit să se întoarcă acasă în anul 1948.Doi ani mai târziu s-a căsătorit cu femeia iubită, cu care a avut șase copii, trei fete și trei băieți.

Nea Dinu este un exemplu de curaj pentru toată lumea.Noi îi transmitem domnului Herțoiu, cu ocazia împlinirii a 108 ani, numai gândurile bune, sănătate, bucurii și liniște sufletească.

loading...

Add comment