Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Singurătatea este contagioasă – iată cum să o învingi

Unul din trei adulți este afectat de singurătate. Este timpul sa ne asumam un risc si sa-i lasam pe ceilalti in viata noastra!

Singuratatea este o afecțiune comună care afectează unul din trei adulți . Vă afectează creierul, sistemul imunitar și pot duce la depresie și sinucidere. Singuratatea poate crește riscul de a muri prematur, la fel de mult ca și fumatul – și chiar mai mult decât obezitatea. Dacă vă simțiți singuri, aveți tendința să vă simțiți mai stresați în situații în care alții se descurcă mai bine și chiar dacă ați putea obține suficient somn, nu vă veți simți odihnit în timpul zilei.

În Marea Britanie, 21% până la 31% dintre persoane declară că se simt uneori singuri, iar studiile din alte părți ale lumii raportează estimări similare . Și nu numai adulții se simt singuri. Peste o zecime dintre grădinițele și elevii de clasa întâi se arată simțiți singuri în mediul școlar.

Atât de mulți oameni se simt singuri în aceste zile. Dar singuratatea este o condiție dificilă, pentru că nu se referă neapărat la numărul de persoane cu care vorbești sau la numărul de cunoștințe pe care îl ai. Puteți avea mulți oameni în jurul vostru și vă simțiți singuri. Așa cum comedianul Robin Williams a pus-o în filmul World’s Greatest Dad:
„Mă gândeam că cel mai rău lucru din viață este să ajung singur. Nu este. Cel mai rău lucru din viață este să trăiești lângă oameni care te fac să te simți singur.”

 

Ce este singurătatea?

Singuratatea se referă la discrepanța dintre numărul și calitatea relațiilor pe care le dorești și pe cele pe care le ai . Poți avea doar doi prieteni, dar dacă te înțelegi foarte bine cu ei și simți că te ajută la nevoie, nu ești singur.Sau poți fi înconjurat de oameni și să te simți singur.

Uneori oamenii cred că singura cale de ieșire din singurătate este pur și simplu să vorbească cu cât mai mulți. Dar, în timp ce asta poate ajuta, singuratatea este mai puțin despre numărul de contacte pe care le faceți și despre modul în care vedeți lumea. Când deveniți singuri, începeți să acționați și să vedeți lumea diferit . Începi să observați mai ușor amenințările din mediul dvs., vă așteptați să fiți respinși mai des și să judecați mai mult oamenii cu care interacționați. Persoanele cu care vorbești pot simți acest lucru și, ca rezultat, încep să se îndepărteze de tine, ceea ce îți perpetuează ciclul de singurătate.

Studiile au arătat că persoanele nesinguratice care petrec timp împreună cu cei singuri sunt mai predispuși la singurătate. Astfel, singurătatea este contagioasă, la fel cum fericirea este – atunci când vă petreceți timpul cu oameni fericiți, este mult mai probabil să deveniți fericiți.

Știați că singuratatea duce mai des la moarte bărbaților decât femeilor? Bărbații singuri sunt, de asemenea, mai puțin rezistenți și tind să fie mai deprimați decât femeile singure. Acest lucru se datorează faptului că bărbații sunt, de obicei, descurajați să-și exprime emoțiile în societate și, dacă o fac, sunt judecați cu asprime pentru ea. Ca atare, ei s-ar putea să nu recunoască chiar ei înșiși că se simt singuri și tind să aștepte mult timp înainte de a căuta ajutor. Acest lucru poate avea consecințe grave pentru sănătatea lor mintală.


Cum să scăpați de singurătate?

Pentru a depăși singurătatea și pentru a ne îmbunătăți sănătatea mintală, există anumite lucruri pe care le putem face.Studiile au cercetat diferitele modalități de combatere a acestei afecțiuni, cum ar fi creșterea numărului de persoane cu care vorbiți, îmbunătățirea abilităților sociale și învățarea cum să-i complimentezi pe alții. Dar se pare că numărul unu este schimbarea percepțiilor tale despre lumea din jurul tău.

Se înțelege că uneori oamenii nu se pot întâlni cu tine, nu pentru că există ceva inerent în neregulă cu tine, ci din cauza altor lucruri care se petrec în viața lor. Poate că persoana cu care ați vrut să luați cina nu a fost în măsură să accepte invitația dvs. pentru că a fost prea târziu pentru ea sau avea altceva de făcut atunci. Oamenii care nu sunt singuri înțeleg acest lucru și, ca o consecință, nu se coboară sau nu încep să se bată, când cineva spune nu invitațiilor lor. Atunci când nu atribuiți „eșecuri” la sine, ci mai degrabă circumstanțelor, deveniți mult mai rezilienți în viață și puteți continua.

Îndepărtarea singurătății se referă și la renunțarea la cinism și la neîncrederea celorlalți. Data viitoare când întâlnești pe cineva nou, încearca să-i lași să te cunoască, chiar dacă nu știi care va fi rezultatul.

loading...

Add comment