Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
romania-petrol

România a fost prima țară din lume care a exportat benzină și care a avut prima rafinărie și sondă petrolieră

Țara noastră a avut un parcurs foarte frumos în istorie când vine vorba de industria petrolieră, dar mulți oameni nu cunosc aceste lucruri.După anul 1900, România devine prima țară din lume care exportă benzină și cel mai mare producător de petrol din Europa.În anul 1914,în România au fost înființate 104 companii petroliere.În țara au fost atrași investitori din Statele Unite, Marea Britanie, Țările de Jos și alte țări industrializate.În anul 1937, România ocupa locul 7 în lume la rezervele mondiale de petrol.

Producția de petrol la scară industrială din România datează din 1857, când prima rafinărie sistematică de petrol din lume a început să funcționeze la Ploiești.Instalaţiile rafinăriei erau primitive, toate echipamentele şi
vasele cilindrice erau făcute din fier forjat și încălzite cu foc de lemne.După al Doilea Război Mondial, producția de petrol din România s-a extins până în anii 1970, când puțurile au început să se usuce. De atunci producția de petrol a României a intrat într-un declin abrupt și astăzi țara importă cea mai mare parte a petrolului pe care îl consumă. O infrastructură extinsă de rafinărie încă există în țară datorită anilor de boom îmbibați cu petrol. Totodată, țara noastră a fost prima care a avut o sondă petrolieră.La Lucăcești, Bacău s-a construit prima sondă petrolieră comercială din lume.

România a rămas în istorie petrolieră cu date care certifică că în anul 1938, România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol de 275 de tone înregistrată în statisticile internaţionale. A fost urmată apoi de Statele Unite ale Americii în anul 1859, de Italia în anul 1860, de Canada în anul 1862 şi de Rusia în anul 1863.

România deține capacități substanțiale de rafinare a petrolului.Cu 10 rafinării, România are cea mai mare industrie de rafinare în regiune.Capacitatea de rafinare a României depășește cu mult cererea internă de rafinat produse petroliere, permițând țării să exporte o gamă largă de produse petroliere și petrochimice cum ar fi lubrifianții, bitumul și îngrășămintele.

Producția maximă a fost atinsă în anul 1976, scăzând treptat în anii următori, deoarece multe dintre câmpurile petroliere ale țării au început să se apropie de epuizare și descoperirea de noi rezerve s-a diminuat. Producția de petrol a scăzut de la 308 barili pe zi în 1976 la 227 în 1986.După 1989, odată cu tranziția la o economie de piață, a fost creată Regia Autonomă a Petrolului, Petrom R.A., care a preluat toate activitățile de exploatare a resurselor de țiței.

loading...

Add comment