Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Să știți voi că nu haina îl face pe copil, ci educația primită de acasă de la părinți.

Mi-a povestit ieri o prietena ce a pățit baiatul ei, Matei, si asa m-am intristat si m-am revoltat! Copilul de 11 ani, elev intr-a șasea la o scoala din București, a fost luat deoparte de câțiva colegi, intr-o pauza, și întrebat ce fel de incaltari poarta.

-De ce? a vrut sa știe Matei.

-Pentru ca par dintr-alea ieftine, de la Zara, l-au lămurit colegii, printre chicoteli. Ia zi, sunt ieftine?

-Nu știu, le-a răspuns copilul, la care astia au inchis cercul in jurul lui si l-au masurat din priviri. Apoi i-au arata ce

tenisi faini cu talpa de nu stiu care au ei, care tenisi au fost cumparati din mall si au costat o avere.

Inainte ca lucrurile sa o ia razna de tot, s-a sunat de intrare, asa ca au fost nevoiti sa rupa randurile si sa mearga la ore. Matei a reușit sa evite respectivii colegi in pauzele următoare, dar era sigur ca a doua zi aveau sa îl necăjeasca din nou. I-a spus maica-sii ca s-a simtit foarte prost si ca nu intelege cum incaltarile lui puteau fi motiv de ras. Apoi a rugat-o sa ii cumpere si lui tenisi cu talpa dintr-aia speciala, despre care ziceau copiii ca sunt cool si scumpi, in ideea ca poate asa l-ar lasa in pace.
.
-Culmea, îmi zice maica-sa, Matei chiar avea incaltarile bune in picioare. In sensul ca am dat vreo 200 de lei pe ele, ceea ce noua ni s-a parut multisor.
.
Ei, si-acum va intreb, de unde credeți ca pleacă lucrurile astea, dacă nu de acasă? Normal ca dacă-ti duci odrasla intr-un magazin și-i zici: “Fiule, vezi tricoul asta? Costa 3 lei. Dintr-asta își cumpara amărâții, iar noi suntem prea smecheri ca sa fim amarati. Noi ne luam de la polouri, nikeuri si vuitoane in sus!”. Sigur ca fiu-tu înțelege ca haina îl face pe om și ca e ok sa pui la zid colegii îmbrăcați vai-steaua-lor, după standardele tale de cel-mai-tare-din-parcare. Mamă, iar treaba asta e așa greșita, ca nu știu de unde sa încep.

Slava domnului ca in scoala lui Matei exista uniforme, altfel, Dumnezeu știe ce parada a brandurilor ar avea loc pe acolo și in ce hal ar fi puși la zid copiii care nu se încadrează in tipare. Daca niste simple incaltari au declansat un asemenea episod.

Vedeti, asta e bullying. Nu dintr-ala cu lovit in burta, dar bullying bine tintit, cat sa doara tare de tot. Daca sunt trecute cu vederea, astfel de lucruri nu dispar si nu se schimba, dimpotriva, agresorilor li se intareste ideea ca sunt buricul pamantului, iar victimele ajung sa faca orice doar ca sa se incadreze in tiparele lor si sa fie lasate in pace.

Degeaba ii invatam pe copiii astia matematica si engleza si geografie, daca nu ii invatam cum sta treaba cu valorile, daca nu stiu ce inseamna respectul pentru cei din jur si empatia, daca ii crestem mai mult smecheri si mai putin oameni.

Singura soluție pe care o văd in acest context si luand in calcul faptul ca celor mari nu le mai faci educatie la 40 de ani, este sa fie discutata problema foarte frumos, foarte serios și foarte pe întelesul tuturor in cadrul orelor de dirigenție. Dacă pe părinte nu îl mai schimbi, copilul e încă in formare, la el mai ai șanse. Și poate tot el se duce acasă, dupa ce realizeaza niste lucruri, îl trage de mâneca pe al bătrân și-i explica cum contează mai mult ce are omul in cap și in suflet, decât toate brandurile pe care le poarta.
Sursa: totcetrebuiesastii.com/sa-stiti-voi-ca-nu-haina-il-face-pe-copil-ci-educatia-primita-de-acasa-de-la-parinti/

loading...

Add comment