Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Este oficial.CCR a decis că amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Odată cu publicarea în monitorul oficial amenzile din 26 aprilie – 6 mai 2020 pot fi șterse în instanță.Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale amenzile majorate în starea de urgență, pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Curtea Constituţională a admis, în şedinţa de miercuri, sesizarea Avocatului Poporului depusă împotriva OUG 36/2020.

Această decizie nu înseamnă că se vor șterge automat amenzile date pe perioada stării de urgență.Ci doar că ele vor putea fi contestate în instanță de către cei care le-au primit.În România de la începutul stării de urgență au fost aplicate 300.000 de sancțiuni în valoare de peste 600 milioane lei (120 milioane euro), pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare.CCR a declarat neconstituționale doar amenzile majorate, aplicate în perioada 26 aprilie – 6 mai 2020.Atunci când amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare s-au majorat de la 2.000 lei până la maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau la începutul stării de urgență.Iar cele pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de la 1.000 de lei, cât erau la începutul stării de urgență, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice fiind stabilit la 70.000 de lei.

„Legea nu este suficient de previzibilă si nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, ci acestea se stabilesc arbitrar de către forțele de ordine, potrivit judecătorilor CCR. Totuși, amenzile vor fi anulate doar după contestarea în Instanță. ”Instanțele noastre, care și asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese”, a declarat Renate Weber, nou avocat al poporului.

Pin urmare, toți cei care nu au respectat prevederile ordonanței militare și au fost sancționați pot contesta în instanță acele amenzi.Încă nu se știe clar ce o să se întâmple cu cetățenii care au fost sancționați și au plătit deja amenda.Starea de urgență va înceta în data de 15 mai, urmând a se trece la o stare de alertă.Chiar dacă renunțăm la starea de urgență, epidemia nu a trecut, iar relaxarea măsurilor se va face pas cu pas. Vor fi păstrate însă unele interdicții, precum adunările publice sau deschiderea mall-urilor.Fiecare măsură care va fi luată în continuare trebuie analizată în funcție de rezultate.

loading...

Add comment