Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Suceveanca Simona Maierean, prima femeie-pilot de supersonic din România

Simona Maierean este o femeie ofițer de aviație din România,fiind și prima româncă care a zburat cu un avion supersonic. Acest zbor a avut loc pe 13 martie 2009, iar aparatul de zbor a fost un MiG-21 LanceR. Tânăra româncă, ambițioasă din fire, și-a dorit încă de mică să zboare atunci când vedea avioanele pe cer.

Simona s-a născut la Comânești, în județul Suceava.Ea a făcut Scoala generala la Suceava, după care a urmat liceul Colegiul National Petru Rares, timp de 4 ani.După ce a terminat liceul a dat probele pentru admiterea la Academia Fortelor Aeriene din Brasov și a intrat fără probleme, în anul 2003.Urmând ca apoi, în 2004, să zboare pentru prima data, la Bobocu cu avionul Yak-52.A zburat timp de 2 ani cu acest avion, după care, în anul 2006 a trecut pe IAR 99.Pe acesta a zburat timp de 3 ani, după care și-a luat brevetul de pilot.În 2008 a început un curs teoretic, iar în 2009 a zburat pentru prima data cu MiG-ul la Bacau. În anul 2012 aceasta a renunțat să mai zboare cu MIG-ul și s-a mutat pe Spartan.Acesta este un avion destinat să execute misiuni tactice, în operaţii de menţinere a păcii şi umanitare asigurând transportul aerian direct în teatru, ziua şi noaptea.

„Cred ca daca zbori pe supersonic destul de rar cand esti tanar, incepand sa zbori mai mult undeva dupa 35 de ani este tarziu. Personal, consider ca trebuie investit in pilotii tineri de supersonice, cei de 23-25 de ani, pana in 30 de ani sa fie deja formati. Fara indoiala, perioada in care am zburat pe MiG a fost foarte frumoasa, nu o voi uita niciodata si consider ca e un castig din punct de vedere profesional sa stii cum se intampla lucrurile intr-o baza de aviatie de vanatoare. Este o senzatie greu de descris in cuvinte, pe care nu ai cum sa o uiti si pe care vrei sa o simti de cat mai multe ori!”, a declarat Simona într-un interviu realizat de Roxana Ciuhulescu.

loading...

Add comment