Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care interzice amplasarea radarelor în locuri care nu sunt vizibile

CCR a declarat parţial neconstituţionale prevederile din modificările legislative privind amplasarea radarelor pe vehiculele poliţiei pe drumurile publice, în urma reexaminării. Astfel, judecătorii au admis parţial sesizarea de neconsituţionalitate a preşedintelui Klaus Iohannis.Iar miercuri, 10 iulie 2019, CCR a respins pentru a doua oară modificările aduse Codului rutier în privința obligativității Poliției de a instala radarele exclusiv pe mașini inscripționate de Poliția Română și amplasate la vedere.Şeful statului a trimis la CCR o obiecţie de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.Legea a mai fost contestată la CCR de preşedintele Iohannis iar judecătorii au decis că este neconstituţională.Legea presupunea ca Poliției române să i se interzică să mai utilizeze dispozitivele de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliției și nu sunt amplasate în locuri vizibile.

În concluzie, pe scurt nu se interzic radarele poziționate pe mașinile neinscriptionate.Poliția are dreptul să folosească în continuare radarele neinscripționate și ascunse. Curtea Constituțională a declarat că nu trebuie să fie presemnalizate radarele, deoarece acestea sunt de natură să ducă la o practică de respectare a dispozițiilor legale privind limitele de viteză.În opinia Curții, soluția legislativă nu este aptă să conducă la creșterea gredului de siguranță a circulației rutiere, întrucât nu asigură conformarea conducătorilor de autovehicule la regimul legal de viteză prevăzut pentru întreg sectorul de drum prevăzut.Dimpotrivă, obligativitatea atenționării conducătorilor de autovehicule cu privire la radarele rutiere, vor duce la creșterea agresivității rutiere pe segmentele de drum public pe care nu sunt postate panouri de atenționare cu limite de viteză.

Prin urmare, trebuie să ne obișnuim cu aceste radare ascunse peste tot pe drumurile publice din România, deoarece acestea nu vor dispărea și probabil se vor mai înmulți.Aceste radare vor putea fi amplasate oricând și oriunde fără să mai putem avea vreo obiecție.

loading...

Add comment