Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
radu-beligan1

Actorul Radu Beligan s-a născut într-o familie săracă, dar a fost cel mai longeviv actor,fiind pe scenă până la 94 de ani

Radul Beligan s-a născut în 14 decembrie 1918 în satul Gălbeni, judeţul Bacău și a fost unul dintre cei mai iubiți și respectați actori din România.Marele actor a istorisit povestea sa de viață de mai multe ori.El s-a născut într-o familie modestă cu patru copii.Tot acesta a povestit pentru un interviu că a fost sărac, însă, cu ajutorul unei burse, a reuşit să debuteze în actorie.Prima piesă cu care ți-a făcut debutul în lumea teatrului la vârsta de 20 de ani, a fost ”Crimă şi pedeapsă”, după Dostoievski.A fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, și director al Teatrului Național București. A fost profesor la Institutul de Teatru și Film. A jucat în sute de piese de teatru și zeci de filme.A avut o carieră fabuloasă și a urcat pe teatru indiferent de vârsta pe care o avea.

Radu Beligan a devenit membru de onoare al Academiei Române în anul 2004.A fost primul actor român care a primit prestigioasa distincție de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare franceze.A avut o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio.

Deși a fost în lumina reflectoarelor peste 70 de ani, Radu Beligan a fost un om foarte discret în ceea ce privește viața lui personală. Actorul a fost căsătorit de trei ori și a avut patru copii, un băiat și trei fete.Una dintre fetele sale, Lamia Beligan îi trece pe urmele tatălui ei și este actriță la Teatrul Național din București.Lamia a fost chiar parteneră de scenă cu tatăl său în perioada când acesta trăia.Anamaria Beligan este fata cea mare, care este scriitoare. Ea locuieste de vreo 30 de ani in Australia, cu familia ei.Raluca, mezina lui Beligan, este cea mai discreta și nu a aparut in spatiul public.Alexandru Beligan, singurul baiat al actorului, este finantist, el fiind unul dintre economistii importanti de la BNR.

Pe 14 decembrie 2015, Radu Beligan şi-a sărbătorit pe scenă cea de-a 300-a reprezentaţie cu “Egoistul”, dar şi ziua de naştere.A iubit scena până la ultima suflare.În data de 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru.Din păcate, a încetat din viață la vârsta de 97 de ani, în urma unui stop cardio-respirator la data de 20 iulie 2016, dar a rămas în inimile românilor pentru totdeauna datorită sutelor de roluri clasice sau moderne cărora maestrul le-a dat viață.

Radu Beligan a fost și va rămâne o personalitate emblematică a teatrului românesc.

loading...

Add comment