Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Medic trimis de Dumnezeu. Este româncă, dar și singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat. Nu ține cont de weekend, zile libere sau concedii

Românca Doina Hrehoreț în vârstă de 50 de ani este singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat și unul dintre cei patru chirurgi care fac transplant hepatic în România.

„Nu știu câte ore am investit în această profesie, dar știu că ani întregi în fiecare zi în sala de operație, nu țineam cont de weekenduri, de zile libere sau de concedii”, își începe povestea chirurgul Doina Hrehoreț, de la Institutul Clinic Fundeni din București.Femeia a studiat și a profesat în țări precum Franța, Austria, Italia și Coreea de Sud.Iar după 10 ani de instruire, în anul 2007, femeia chirurg a făcut primul transplant de ficat.Ea povestește că nu va uita niciodată acea zi și că a marcat-o foarte plăcut.

În București sunt doar patru medici chirurgi care fac transplant de ficat.Fiecare dintre ei fac în așa fel încât, deși e perioada concediilor, să rămâne unul dintre ei întotdeauna în București, dacă apare cumva un donator,să fie echipa pregătită.De multe ori se întâmplă ca aceștia să aibă musafiri acasă și să fie nevoie de ei la spital.Dar acest lucru nu-i impiedică să-și facă datoria, deoarece familia și prietenii îi înțeleg.

Chirurgul Doina Hrehoreț a primit mai multe oferte de muncă în străinătate, mai ales că este singura femeie din Europa de Est care realizează transplanturi de ficat, însă aceasta a preferat să rămână și să lucreze în România, deoarece aici este casa ei și nu poate fi încoluit acest lucru în străinătate. Femeia are certificat european care îi atestă dreptul de a profesa oriunde în Europa.

La noi în România există trei centre de transplant hepatic în toată țara, toate coordonate de prof. doctor Irinel Popescu, cel principal fiind la Fundeni, București, iar celelalte două la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București și Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Un transplant hepatic este o intervenție complexă și foarte dificilă de realizat și durează în jur de 6-8 ore, uneori chiar și până la 12 ore.

loading...

Add comment