Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

UNESCO a decis: Valsul românului Eugen Doga, a patra capodoperă muzicală a secolului XX

Eugen Doga este considerat cel mai mare compozitor român în viață și muzica lui a sunat in concerte si in teatru.Valsul renumit care l-a făcut a fost selectat de ruși în timpul iernii trecute, la ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice de la Sochi.Talentul lui Eugen Doga este recunoscut de UNESCO, deoarece valsul inclus în muzica filmului “My Sweet and Tender Beast” este numit cea de-a 4-a capodoperă a secolului al XX-lea.

În Republica Moldova, numele lui Eugen Doga a devenit cunoscut de filmele „The Fiddlers” și „The Gypsy Camp” produse de un alt basarabean, Emil Loteanu, dar creațiile sale includ lucrări de balet, cântece lirice, muzică și peste 200 de filme . De asemenea, a compus muzica pentru filmul de animație „Maria Mirabela”, produs de Ion Popescu Gopo.

Întrebat despre ceea ce știe despre cultura și arta URSS, Ronald Reagan, care a fost actor la Hollywood, a spus că îi plăcea valsul lui Eugen Doga din filmul „My Sweet and Tender Beast” pe care îl consideră „valsul secolului al XX-lea”.

Supranumit „Maestru în Artă, Artist al Națiunii și Omul Mileniului”, Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnitria, pe atunci în URSS, astăzi Republica Moldova și a primit diferite distincții naționale și internaționale și face parte din lista celor 200 de personalități ale lumii. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău . Cântecele sale sunt incluse astăzi într-un clasament internațional realizat de History Rundown cu cele mai bune 200 de melodii muzicale ale tuturor timpurilor. Eugen Doga lucrează și în domeniul muzicii de film, devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul post-sovietic. El este bine cunoscut pe plan internațional alături de George Enescu, ca personalitate celebră a muzicii clasice.

loading...

Add comment