Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Oamenii de știință spun că persoanele care uită sunt de o inteligență extraordinară

Există oameni care se mândresc cu amintirile lor excelente, care pot fi utile în școală sau în situații sociale. Cu toate acestea, este aproape imposibil să vă amintiți fiecare detaliu minunat al fiecărei situații și este aproape imposibil să vă amintiți fiecare fapt pe care îl învățați în școală, mai ales pentru o perioadă lungă de timp. Când uiți ceva, de multe ori te face să te simți un pic prost. Nu vă simțiți în mod deosebit inteligent în mijlocul magazinului de alimente, încercând să vă amintiți tot ce aveți nevoie pentru a obține, și nici nu vă simțiți deosebit de strălucitori atunci când mergeți dintr-o cameră în alta și uitați de ce ați făcut această călătorie.

S-ar putea să vă întrebați de ce apar aceste întreruperi minore ale creierului, dar nu trebuie să vă faceți griji. Cercetătorii Paul Frankland și Blake Richards de la Universitatea din Toronto au descoperit că amintirile vechi din creier sunt literalmente „suprascrise” de noi amintiri. Este de fapt mai greu pentru noi să ne amintim vechile impresii – sau să le uităm complet.

Potrivit studiului, memoria perfectă nu este legată în nici un fel de inteligența ridicată. De fapt, studiul a constatat că contrariul tinde să fie adevărat. În timp ce s-ar putea presupune că cineva cu o memorie excelentă este în general considerat inteligent, este de fapt mai util și chiar mai sănătos să-și amintească o scară mai largă de tot și să uite detalii mici.

„Este important ca creierul să uite detaliile irelevante și în schimb să se concentreze asupra lucrurilor care vă vor ajuta să luați decizii în lumea reală”, a explicat Richards într-un interviu acordat CNN.

Creierul are un mic mecanism numit hipocamp, iar această componentă a minții stochează amintiri. Funcționează pentru a scăpa de detalii neimportante, astfel încât să vă puteți concentra mai mult pe ceea ce contează cu adevărat. Acest lucru vă permite să luați decizii inteligente într-un mod mult mai eficient.

În timp ce acest proces are loc, creierul înlocuiește vechile amintiri vechi cu altele noi și mai importante. Un creier care este aglomerat cu prea multe amintiri este mult mai probabil să aibă un conflict în capacitatea sa de a lua decizii. De exemplu, un creier cu numeroase amintiri poate fi indecis, deoarece explică prea multe variabile.

Stim ca sportul creste numarul de neuroni din hipocampus, a spus Richards. „Sunt foarte multe detalii din viața ta care nu sunt importante și poate te împiedică să faci decizii bune”.

Acest lucru are sens din punct de vedere biologic, deoarece omul timpuriu ar fi trebuit să-și amintească detalii vitale pentru a supraviețui, astfel încât creierul ar crește pentru a ajuta acest lucru să se întâmple. Totuși, odată cu avansarea în tehnologie în ultimii ani, oamenii negau nevoia de memorie detaliată. Pentru oamenii din lumea modernă, este mult mai util să înțelegeți cum funcționează Google decât să vă amintiți cum să faceți sarcini neobișnuite. Acest lucru înseamnă că este chiar mai acceptabil să uitați ocazional detalii mici, deoarece acum puteți căuta cu ușurință aproape orice fapt pe care trebuie să îl cunoașteți în orice moment.

Însă, dacă utați bucăți mari de timp sau segmente mari de informații importante, este posibil să existe o problemă serioasă, dar, altfel, este perfect normal să pierdeți detalii mici. Nu trebuie să te simți prost când uiți, deoarece înseamnă că mintea ta funcționează așa cum ar trebui.

loading...

Add comment