Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Situații în care ne pierdem cumpătul și cumpărăm lucruri inutile

1. Efectul Diderot.
Toți am experimentat probabil situații în care am intrat într-un magazin alimentar pentru a cumpăra pâine și a plecat cu pungi pline cu diferite alimente.Și suntem norocoși dacă pâinea a fost printre alimentele respective, altfel, trebuia să ne întoarcem din nou la magazin. De ce se întâmplă acest lucru? O să vorbim în continuare despre câteva exemple de persoane care cumpără lucruri diferite de ceea ce intenționau să cumpere, precum și câteva metode de prevenire a acestui tip de comportament.

Atunci când cumpărați ceva nou, dar apoi face ca celelalte bunuri să pară uzate prin comparație, astfel încât să le înlocuiți. Acesta este un proces nesfârșit, deoarece fiecare lucru nou va deveni în curând unul vechi și va necesita o înlocuire din nou. Acest efect a fost numit după filosoful francez Denis Diderot, efectul diderot.

Cum poți să lupți cu asta?

Înainte de a efectua o achiziție, încercați să înțelegeți dacă ea îndeplinește orice speranță și așteptări.

2. Efectul snobului.
Atunci când cumpărați lucruri pe care le utilizați pentru a iesi în evidență, acest tip de comportament se numește efect snob . Mulți oameni preferă să fie în centrul atenției și un nou articol de îmbrăcăminte este una dintre cele mai bune modalități de a intra în lumina reflectoarelor.

Cum poți să lupți cu asta?

Faceți o listă cu subiectele pe care sunteți buni și despre care sunteți mândri. Lista nu va fi scurtă, nu vă faceți griji. Elementele de îmbrăcăminte nu sunt singura modalitate de a atrage atenția.

3. Efectul opus snobului.
Acest efect este exact opusul efectului snob. Se întâmplă atunci când o persoană cumpără un articol deoarece este la modă și toată lumea îl are.Este posibil ca acel articol să nu se potrivească cu dvs. sau cu stilul dvs. de viață, dar încă îl achiziționați pentru a fi în trend.

Cum poți să lupți cu asta?

Înainte de a efectua o achiziție, întrebați-vă: „De ce vreau să o cumpăr?” Poate că vă place foarte mult acest lucru și aveți nevoie de el. Sau poate că tocmai ați căzut sub influența altor oameni.

4. Elemente pentru viitor.
Oamenii preferă să rămână pozitivi. De aceea cumpărăm uneori articole de îmbrăcăminte pentru viitor, cum ar fi o fustă găsită la super preț, care este de 2 dimensiuni mai mică pentru că credem că ne va motiva să pierdem în greutate sau o pereche de pantofi pentru o ocazie specială de care încă nici nu știm.

Cum poți să lupți cu asta?

Amintiți-vă că achiziționarea unui alt articol de îmbrăcăminte nu vă va face mai subțire, mai inteligentă sau mai atractivă. Trebuie să lucrați cu dvs. înșivă pentru a realiza acest lucru.

5. Cumpărarea impulsivă.
Ați avut o zi proastă și ați decis să ieșiți în magazinul dvs. preferat sau ați terminat să cumpărați ceva deoarece ați câștigat un mic bonus la locul de muncă. Dar fericirea dintr-o astfel de achiziție va trece foarte repede, în timp ce elementul pe care l-ați cumpărat va fi uitat sau chiar te va face supărat pentru că ai cheltuit atât de mulți bani pe el.

Cum poți să lupți cu asta?

Impulsul de cumpărare este o consecință a lipsei de emoții pozitive. Încercați să găsiți o activitate care vă va ajuta să vă luptați cu starea de spirit proastă, oboseală și stres.

6. Perioada reducerilor.
Acesta este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii cumpără lucruri de care nu au nevoie. Magazinele oferă 3 articole la prețul de 2, sau o reducere de 50%, care este valabilă doar în timpul unei zile. Pare a fi destul de benefică, astfel încât ajungem să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie.

 

Cum poți să lupți cu asta?

Limitați spațiul în care vă păstrați lucrurile, alocați un dulap special pentru toate acestea și asigurați-vă că nu depășiți limita.

7. Vânzători convingători.
Mulți asistenți ai magazinului știu să câștige încrederea noastră . Ei pot să vă convingă că un element nu este foarte bun, în timp ce celălalt este „mult mai bun”. Asistenții pentru magazine cunosc calitatea tuturor bunurilor și vor găsi cu siguranță ceva despre care ați visat, chiar dacă cumpărați 10 tricouri în locul celei pe care ați planificat să o cumpărați.

Cum poți să lupți cu asta?

Întotdeauna rețineți ce intenționați să cumpărați. Căutați informații despre bunul pe care îl căutați online în avans, pentru a pune mai puține întrebări. Asistenții pentru magazine se adresează în primul rând acelor clienți care nu pot decide ce element să cumpere,acești oameni sunt mai ușor de convins să facă o achiziție.

loading...

Add comment