Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Când și cum se plantează legumele în grădină – calendarul pentru plantarea răsadurilor și a semințelor, pe care trebuie să-l știe orice grădinar

Legume care se plantează în Februarie

Prin 20 – 28 februarie se pleatează de regulă, morcovul, pătrunjelul, ridichile, ceapa, mărarul, leușteanul, usturoiul, ceapa verde, mazărea, salata și spanacul. Semințele acestor plante trebuie să fie sănătoase, solul nu trebuie să fie la o temperatură foarte scăzută, este recomandat să aibă 9-10 grade. După ce s-au plantat, trebuie să acoperim straturile de pământ cu un rând fin de gunoi de grajd, dar nu prea gros, deoarece nu le permite legumelor să rasără apoi. De obice, dacă se platează acasă, în propria grădină, acestea se plantează pe la începutul lunii Martie.

La sfărșitul lunii Martie, se plantează în răsadnițe castraveții și ardeii și se pregăteasc solariile pentru roșii și vinete. Înainte de a se planta, se dezinfectează răsadnițele, solariile cu soluții speciale, pentru a nu dăuna dezvoltării plantelor.

La începutul lunii aprilie, de regulă se plantează dovleceii, cartofii timpurii, spanacul, ardeii, roșiile răsad și soiuri de varză pentru producție timpurie. La jumătatea lunii aprilie, se plantează ridichile de vară, pepenele galben, pepenele verde, spanacul, porumbul pentru fiert, mărarul. Iar la sfârșitul lunii, sfecla roșie, castraveții, fasolea, dovleacul de copt și alte soiuri de varză, roșii și ardei.

Legumele care se seamănă sau se plantează în mai, sunt castraveții, fasolea, porumbul dulce, ardeii, roșiile și vinetele. La sfîrșitul lunii mai, se plantează varza pentru producția de vară, varza creață, guliile, andivele, mărarul și fasolea verde.Acestea se pot planta și la începutul lunii iunie.Iar la sfărșitul lunii se plantează cartofii de toamnă, castraveții, sfecla roșie, fasolea verde și mărarul. Dacă nu ați reușit să terminați plantarea răsadurilor de legume în luna mai, atunci trebuie să știți că mai aveți timp doar la începutul lunii iunie să plantați răsadurile de roșii, vinete și ardei.

Legume care se seamănă și se plantează în luna iulie, sunt guliile, sfecla roșie, cartofii de toamnă, varza pentru producția de toamnă, fasolea verde și mărarul. La sfărșitul lunii iulie, se pot planta și ridichile de iarnă, spanacul și mărarul.Aveți grijă de roșiile care încep să se mâneze, ele pot fi salvate prin ruperea regulata a frunzelor și îndepărtarea frunzelor stricate.

Legumele care se seamănă sau se plantează la începutul lunii August sunt ridichile de iarnă, spanacul și mărarul.Pe la jumătatea lunii se plantează doar spanacul și macrișul. Iar la sfărșitul lunii, ceapa verde de iarnă, salata care iernează, spanacul și macrișul.Pe terenurile eliberate se poate planta și spanacul, morcovul și pătrunjelul.

Legumele care se seamănă sau se plantează la începutul lunii Septembrie sunt ceapa verde de iarnă, salata care iernează și macrișul. La jumătatea lunii se planteaă spanacul și macrișul. Iar la sfărșitul lunii doar spanacul.Luna septembrie este și luna în care se strâng semințele pentru primăvară. La roșii, se aleg seminșele de la fructele mari, specifice soiului, sănătoase și bine coapte.

Legumele care se seamănă sau se plantează la începutul lunii octombrie este spanacul pentru producșia timpurie de primăvară. Nu uitați, dacă vreți să aveți legume sănătoase primăvara devreme, în luna octombrie este timpul să cultivați ceapa verde, usturoiul verde, salata, spanacul, loboda, deoarece toate acestea rezistă la temperaturi joase.

Legumele care se seamănă sau se plantează la luna noiembrie sunt morcovul, pătrunjelul, ceapa, usturoiul, mazărea, toate fiind pentru producția timpurie de primăvară.

loading...

Add comment