Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Patul de pe sobă. Iată cum făceau față iernilor geroase bunicii noștri

Probabil că fiecare dintre noi a văzut la un moment dat o sobăă cu pat fie în casa bunicilor, fie în cea a străbunicilor. Aceasta nu era folosită doar iarna, pentru a încălzi locuința, ci și pentru prepararea mâncării, cuptor pentru pâine, cozonaci sau plăcinte.Ei bine, aceastea au dispărut treptat, când am început să ne modernizăm și rar mai vedem o sobă cu pat în zilele noastre. Poate mai sunt câteva prin zonele rurale.

Soba cu pat mai era denumită din popor lejancă.Era ca o sobă cu etaj, la parter era cuptor, folosit pentru a prepara mâncarea, iar la etaj era patul.Acestea sobe se realizau în interior, din cărămidă nearsă, iar în exterior erau căptușite cu lut și apoi zugrăvite, fie albe sau colorate. Din cauza căldurii și a fumului, încăperea unde se afla soba, se degrada și trebuia zugrăvită aproape în fiecare an. Aceste sobe erau făcute de meşteri populari.În fiecare sat exista unul priceput să facă așa ceva.Pe vremea aceea, sobele de teracotă erau foarte rar întâlnite, poate chiar doar la oraș, în rest cele mai populare erau sobele din lut.

O astfel de sobă cu pat mai puteți vedea la Castelul Bran unde istoria a rămas încă intactă.

loading...

Add comment