Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Constantin Brâncuşi – sculptorul sufletului românesc

Constantin Brâncuși s-a născut în satul Hobița, comuna Peștișani,Gorj în data de 19 februarie 1876 și a murit în data de 17 martie 1957 în Paris, Franța.El a fost pionier al sculpturii abstracte moderne ,iar lucrările sale în bronz și marmură sunt caracterizate printr-o utilizare elegantă restrânsă de formă pură și finisare rafinată.Este cel mai cunoscut pentru sculpturile sale abstracte de capete și păsări ovoidale în zbor.

Părinții lui Brâncuși, Nicolas și Maria Brâncuși, erau țărani care locuiau în mediul rural, iar ca alți copii ai satului din acea vreme, Constantin nu a mers la școală.De la vârsta de șapte ani a lucrat ca păstor, urmărind mai întâi turma familiei, apoi a lucrat pentru alți oameni din Munții Carpați.Atunci, tânărul cioban a învățat să sculpteze lemn, o artă populară din România rurală pentru confecționarea lingurilor, a așternuturilor, a preselor de brânză și a fațadelor caselor, toate ornamentate cu sculpturi. Stilul acestor ornamente a influențat mai multe lucrări ale lui Brâncuși.

Când avea nouă ani, Brâncuși s-a dus la Tîrgu Jiu,pentru a căuta de lucru. Mai întâi a lucrat pentru un vopsitor,doi ani mai târziu a intrat în slujba unei băcănii din Slatina, iar apoi a devenit casnic într-o casă publică din Craiova, orașul principal al Olteniei, unde a rămas câțiva ani. Și-a păstrat gustul pentru lucrul în lemn și a întreprins proiecte elaborate de sculptură, cum ar fi construcția unei viori dintr-o ladă.Un filantrop a văzut opera sa și s-a simțit impresionat în măsura în care l-a înscris la Școala de Arte și Meserii din Craiova.Constantin Brâncuși a absolvit în 1898, după care a intrat la Școala de Arte Plastice din București, unde a fost pregătit temeinic în sculptură.

În anii 1937 – 1938, Brâncuşi inaugurareaza cele trei celebre lucrări în grădina publică din Târgu Jiu – „Coloana Infinitului“, „Poarta sărutului“ şi „Masa tăcerii“, realizate cu piatră obţinută de la carierele de la Pietroasa, Ruşchiţa şi Baciu.Majoritatea lucrărilor sale pot fi admirate în cele mai mari muzee şi colecţii din lume.

În data de 12 aprilie 1956, ajuns la o vârstă înaintată, Brâncuși își scrie testamentul, în care lasă atelierul său parizian, cu toate capodoperele sale Muzeului de Artă Modernă din Paris, în condiţiile în care statului român a refuzat categoric acest gest, prin reprezentanţii săi.

În 16 martie 1957, la vârsta de 81 de ani, încetează din viață și este înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris, ca cetățean francez.Cu toate acestea, Constantin Brâncuși nu a pierdut niciodată contactul cu rădăcinile sale românești. Era cunoscut că poartă ținute tradiționale românești în timpul funcțiilor importante. El a făcut ca studioul său să aibă o senzație de prezență țărănească. A avut interes pentru mitologie, în special mitologia romană, povești populare și artă.Brancusi a fost o inspirație pentru o mulțime de oameni, iar lucrările sale sunt unele dintre cele mai apreciate şi valorizate opere de artă din întreaga lume.

loading...

Add comment