Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
pestera-farcu

În România se găsește singura peșteră cu cristale de calcit amenajată din Europa

Peștera de Cristal de la Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987 în timpul exploatării bauxitei din zona minieră a satului Roșia, județul Bihor – Munții Apuseni, România. Aceasta este singura peșteră din România unde oricine poate admira îndeaproape frumusețea cristalelor rare de calcit.

Peștera conține speleoteme normale precum stalactitele și stalagmitele, dar și o varietate de minerale.Multe dintre peșterile din această regiune pot fi vizitate de turiști, altele sunt accesibile doar speologilor. Cu toate acestea, dacă doriți să vizitați aceste din urmă peșteri, puteți aplica la ghizi de specialitate și la cluburi de speologie. Deoarece situl este un amestec de minerit, peșteră naturală și minerale, la fel este și turul. Aproximativ două treimi din traseul turistic se află în tunelurile miniere și arată instrumentele istorice ale mineritului, cum ar fi lămpile cu carbură și diverse mașini de minerit.

Peștera este o adevărată bijuterie naturală, pereții ei fiind acoperiți de cristale sau stalactite. Peștera a fost electrificată și amenajată astfel încât să se încadreze la standardele europene.Traseul prin peșteră a fost creat folosind cea mai recentă tehnologie. De asemenea, lumina folosește lămpi LED moderne.Dezvoltarea a fost finanțată parțial de UE și Elveția.Cu ajutorul acestei amenajări, peștera a devenit cunoscută și tot mai mulți turiști au început să o viziteze.Peștera de Cristal este unul dintre locurile unice ale lumii.Aici vizitatorii stau chiar sub cristale translucide de calcit, unele dintre ele măsurând până la 80 de centimetri, aglomerări de cristale spectaculoase, pe care din păcate nu este voie să le atingeți.Rezervația naturală este declarată monument al naturii.Ea este situată în partea central – sudica a Munţilor Pădurea Craiului, în bazinul superior al Văii Roşia, pe teritoriul administrativ al Comunei Roşia din județul Bihor.

În zona Munților Apuseni sunt mai multe peșteri impresionante.Renumita pestera Scarisoara, care adaposteste cel mai mare ghetar subteran din lume se află tot în Munții Apuseni.Sub acest ghețar mai puțin cunoscut, se află o peșteră numită Pojarul Politei, o rezervație științifică cu formațiuni cristaline uriașe.La nord de Munții Bihor, turiștii pot vedea una dintre cele mai impresionante formațiuni carstice din România, Cetatile Ponorului.Pe drumul care leagă localitatea Câmpeni de orașul Alba Iulia putem vizita peștera Huda lui Papara, care este un loc spectaculos traversat de un râu, care formează o cascadă impresionantă de unsprezece metri.

loading...

Add comment