Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
pestera-ghetarul-zgurasti

Peștera Ghețarul de sub Zgurăști din Apuseni, locul unde se găsește cel mai mare lac subteran din România

După mulți ani în care s-au explorat zonele frumoase ale României, s-a descoperit acest lac subteran impresionant, care se adăpostește în peștera Ghețarul de sub Zgurăști din Munții Apuseni.Multă lume are impresia când aude despre aceast lac, că se află în Peștera Ghețarul din Scărișoara, dar nu este așa.Sunt amândouă în aceeași zonă, dar nu trebuie confundat cu Ghețarul Scărișoara.

Munții Apuseni, partea de cea mai joasă altitudine a Carpaților, sunt renumiți pentru peisajul de poveste care îl adăpostesc și numărul de peșteri care pot fi explorate de vizitatori în această zonă.În această regiune, veți găsi nu numai peșteri neobișnuite formate în roci calcaroase, ci și ghețari subterani străvechi.

Peștera Ghețarul de sub Zgurăști este o peșteră situată pe teritoriul comunei Gârda de Sus, județul Alba, în Munții Bihorulu.Accesul în peșteră este destul de dificil, fiind îngreunat de vegetaţia deasă a versantului.Se poate ajunge în peșteră pe niște poteci neclare care pornesc din zona Zgurăşti situată deasupra Cheilor Ordâncuşii sau de la peştera Poarta lui Ionele.eștera Ghețarul de sub Zgurăști este la 100 de metri distanță de peștera Poarta lui Ionele.Și această peșteră are un lac, temporar însă, care este spectaculos de văzut iarna și adăpostește o specie protejată de lilieci.Totuși, deși traseul până la Peștera Ghețarul de sub Zgurăști este destul de dificil, merită efortul depus, deoarece peștera este sculptată în calcare albe masive.Peștera de sub Zgurăști este destul de ascunsă în versant și adăpostește și un lac, care este permanent prezent acolo.Acolo se spune că este și cel mai mare lac subteran din România.Aici, în peșteră nu sunt prezente stalagmite, stalactite şi alte formaţiuni luxuriante specifice zonei.

Conform unor surse, peștera cunoscuta sub denumirea de Ghetarul de la Zgurasti, dateaza din anii 1920 si apartine lui Emil Racovita si unor speologi francezi.Emil Racoviță este cel care a pus bazele stiintei biospeologiei.Pestera Ghetarul de la Zgurasti are un sistem carstic de peste 5 km lungime.Este cunoscută a fiind una dintre cele mai importante obiective turistice întâlnite în Munții Apuseni.Muntii Apuseni reprezinta una din cele mai interesante destinatii turistice din Romania. Complexitatea geologică a regiunii aduce în zonă tot mai mulți turiști curioși de frumusețile naturii.Recomandăm vizitarea acesteri peșteri cu ghid speologic sau in cadrul unui club de speologie, datorita dificultatilor de parcurgere.

loading...

Add comment