Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
dropia

Dispărută după anii 90, dropia, cea mai mare pasăre zburătoare din Europa, a reapărut în România.

După anii 1980, dropia, cea mai mare pasăre zburătoare din Europa, a fost considerată dispărută de pe teritoriul României.Păsarea dropia, este o specie de pasăre emblematică și remarcabilă. Iată în continuare câteva lucruri interesante despre dropia și revenirea sa în România.

Dropia este o pasăre de dimensiuni medii, cu o înălțime de aproximativ 45-55 cm și o greutate cuprinsă între 1 și 1,5 kg. Masculii au o penajare deosebită, cu pene de culoare maro-deschis și pete negre. Femela are o culoare mai palidă și prezintă pete mai mici. Dropia are picioare lungi și subțiri, iar ciocul său este scurt și ascuțit. Este o pasăre migratoare și în mod tradițional își petrecea verile în Europa Centrală și de Est, iar iernile în sudul Peninsulei Iberice și în nordul Africii. Cu toate acestea, în trecutul recent, dropia a suferit o scădere semnificativă a populației și o pierdere a habitatului său tradițional.

După o absență de aproximativ 50 de ani, dropia a reapărut în România în anul 2011. Această reapariție a fost considerată un eveniment important pentru conservarea biodiversității în țară. Inițial, s-au observat doar câteva exemplare individuale, dar ulterior s-a constatat că populația de dropii a început să crească treptat.

Dropia a fost observată pentru prima dată în țară în zona pădurilor de stepă din sud-estul României, în special în regiunea Dobrogea. Această zonă oferă condiții favorabile pentru această pasăre, inclusiv habitate deschise, cu ierburi înalte și terenuri agricole extinse.

În mod tradițional, intensificarea agriculturii și modificările în utilizarea terenurilor au redus disponibilitatea habitatului adecvat pentru dropie. Cu toate acestea, practicile agricole mai recente, cum ar fi utilizarea metodelor mai prietenoase cu mediul și creșterea interesului pentru conservarea biodiversității, au contribuit la revenirea acestei specii în România.

Reapariția dropiei în România a accentuat necesitatea protejării habitatelor sale și implementarea unor măsuri adecvate de conservare. În prezent, există eforturi concertate pentru monitorizarea și protejarea acestei specii în România, precum și pentru crearea de zone protejate și promovarea unor practici agricole durabile.

loading...

Add comment