Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
primul-avion

Henri Coandă, românul care a creat primul avion cu reacție

Henri Coanda s-a născut în anul 1886, la București în România. A studiat la Colegiul National Sfantul Sava si în anul 1899, tatal sau l-a transferat la Liceul Militar din Iasi. În 1903 și-a continuat studiile la Școala de Artilerie, Inginerie Militară și Navală din București. Coandă a absolvit gradul de ofiter de artilerie, dar era mai interesat de problemele tehnice ale zborului.În anul 1905, a construit un avion cu rachete pentru Armata Română.5 ani mai târziu, în anul 1910, a proiectat, construit și pilotat primul avion cu reacție, cunoscut sub numele de Coanda-1910, pe care l-a expus la cel de-al doilea Salon Internațional de Aeronautică de la Paris.

A avut diferite invenții semnificative, cum ar fi construirea a trei modele diferite de avioane cu elice, un dispozitiv pentru detectarea lichidelor din sol, o platformă mobilă pentru experimente aerodinamice, spectre aerodinamice fotografice.Pentru invențiile sale de succes, Henri Coandă a primit numeroase distincții.Au fost 2608 de inventii în total. În anul 1973 pe data de 25 noiembrie, la vârsta de 86 de ani, a încetat din viață, la București.Aeroportul Internațional București Otopeni a fost redenumit Aeroportul Internațional Henri Coandă în anul 2004.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au existat mulți inventatori diferiți care au lucrat la o nouă tehnologie care ar lansa o aeronavă la viteze mari în câteva secunde. Unde apare marea confuzie este că au existat multe tipuri diferite de modele care au încercat să perfecționeze modelul original al motorului cu reacție inventat de Henri Coandă.Henri Marie Coanda a fost un inventator roman, precum si un pionier al aerodinamicii.

Un defect major cu care s-a confruntat Coandă a fost dimensiunea și greutatea motorului, avioanele trebuiau construite dintr-un material foarte ușor, care, de asemenea, nu era durabil, prin urmare, era dificil să montezi un motor cu reacție.Al doilea defect a fost cantitatea uriașă de putere incontrolabilă și consumul uriaș de combustibil.Cu toate acestea, 11 ani mai târziu a apărut „primul avion cu motor cu reacție” creat de Coanda.

Majoritatea oamenilor cred că inventatorul inițial al motorului cu reacție este Hans von Ohain, un inginer aerospațial german care a „perfecționat” motorul cu reacție prin crearea avionului de luptă german ME-262 din epoca celui de-al Doilea Război Mondial.Destul de interesant, chiar dacă Hans era mult mai în vârstă decât Henri, ambii au urmat aceeași școală Berlin Technische Hochschule.Totuși, se spune că Hans von Ohain a fost cel care a perfecționat motorul cu reacție, dar asta nu înseamnă că el l-a creat.Henri Coandă a fost cel care a creat primul avion cu reacție.

loading...

Add comment