Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Folosirea cratimei în limba română

Știai că, cratima este semnul ortografic cu cele mai multe funcții din limba română? Ei bine, este adevărat. Ea se folosește atât când se leagă două cuvinte, cât și când se despart două cuvinte. O să începem prin a prezenta cazurile când cratima are rolul de a lega două cuvinte.

Probabil că dăm zi de zi peste tot felul de cuvinte, printre care se regăsesc și acestea: Medic șef, procuror șef, câine lup, redactor șef, economist șef și altele de genul acesta. Există o regulă însă, care ne spune că forma corectă a acestor cuvinte este legată prin cratimă: Medic-șef, procuror-șef, câine-lup, redactor-șef, economist-șef, deoarece acestea sunt substantive compuse. La fel se scriu și compusele cu elementul cuvânt, cum ar fi: cuvânt-înainte, cuvânt-cheie, cuvânt-titlu și altele. De asemenea, substantivele compuse cu cuvântul prim se scriu tot legate prin cratimă, cum ar fi: prim-ministru, prim-plan, prim-procuror și altele de genul acesta. Trebuie acordată o atenție deosebită și cuvintelor compuse ale denumirilor de grade militare, cum ar fi: locotenent-colonel, locotenent-major, plutonier-major, sergent-major și altele. În unele cazuri cratima are caracter permanent, cum ar fi: da-l, de-a dreptul, las-o, s-a dus, ţi-l da. Niciodată nu se scrie: dă îl, de a dreptul, lasă o, se a dus, ţi il da.

Pe lângă substantive compuse, avem și adverbe compuse, care se leagă tot prin cratimă, cum ar fi: azi-noapte, miază-noapte, astă-noapte, după-amiază și altele. Probabil că cel mai frecvent adverb folosit de noi este azi dimineață sau mâine dimineață, pe care mulți dintre noi îl scriu greșit în cele mai multe cazuri, fără cratimă. Cratima se folosește uneori și pentru scrierea derivatelor cu prefixe și prefixoide, cum ar fi: ex-ministru, non-eu, ante-89, pro-nato, derivatele cu prefixe ne, re, cum ar fi ne-mpăcat, ne-mpărțit, re-mpărțit, re-ncălzit, pro-rector. La fel se întâplă și în cazurile,mai-mult-ca-perfect, ex-campion,ma-ta, sor-ta, taica-su,mama-ta, sora-ta, nord-vest, sud-est, d-ta, p-ța, și altele. Acestea sunt cazurile în care putem spune că, cratima desparte două cuvinte.

loading...

Add comment