Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
pretul-benzinei

O veste bună pentru șoferii din România.Prețul carburantului urmează să scadă cu mai mult de 1 leu pe litru.

Coaliția de guvernământ din România a ajuns la un acord de reducere a accizelor la combustibil cu 50% pentru a ușura cheltuielile șoferilor și pentru a ajuta la domolirea inflației.Coaliția de guvernare a României a convenit să reducă accizele carburantului pe o perioadă de trei luni.

Transportatorii au cerut guvernului să găsească de urgență soluții pentru a opri creșterea prețurilor la combustibil și au amenințat cu proteste în caz de inacțiune. Potrivit unui raport Eurostat, România ocupă locul al doilea în UE în ceea ce privește fluctuațiile prețului combustibililor.

Acciza la combustibil este stabilită în prezent la 1.892 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și 1.734 de lei pentru 1.000 de litri de motorină, potrivit datelor Ministerului de Finanțe.Prețurile de consum din România au crescut cu 8,35% față de anul trecut în ianuarie, față de o creștere anuală de 8,19% în decembrie, a declarat, la începutul acestei luni, Oficiul Național de Statistică, INS.În data de 11 februarie, banca centrală a României și-a majorat prognoza de inflație pentru 2022 la 9,6% de la 5,9%, un procent destul de mare, din cauza creșterii rapide a prețurilor.

Și în alte țări din Europa Centrală s-au luat mișcări similare.Spre exemplu, Polonia a eliminat TVA-ul la combustibil, iar Ungaria și Croația au introdus plafoane de preț.Un departament de poliție german și o asociație de benzinărie din estul țării au declarat că se așteaptă să vadă o creștere vizibilă a traficului transfrontalier luna viitoare, când Polonia va reduce TVA-ul la combustibil. Guvernul polonez a anunțat recent că cel mai recent „scut anti-inflație”, va face alimente, gaze și îngrășăminte fără TVA.

Există diferențe substanțiale între prețurile carburanților între țări.Ca regulă generală, țările mai bogate au prețuri mai mari, în timp ce țările mai sărace și țările care produc și exportă petrol au prețuri semnificativ mai mici.O excepție notabilă este SUA, care este o țară avansată din punct de vedere economic, dar are prețuri scăzute la gaze. Diferențele de prețuri între țări se datorează diferitelor taxe și subvenții pentru carburanți.Toate țările au acces la aceleași prețuri ale petrolului de pe piețele internaționale, dar apoi decid să impună taxe diferite.Ca urmare, prețul de vânzare cu amănuntul al carburanților este diferit.

Totuși sperăm că această veste bună de scădere a prețului combustibilului va mai reduce din cheltuielile românilor.

loading...

Add comment