Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
romanul-ioan-boeriu

Povestea generalului Ioan Boeriu,românul care a ocupat Viena,Budapesta și Praga

Ioan Boeriu a fost un ofițer austro-ungar de origine română, titular al Ordinului Militar Maria Tereza și președinte al Ordinului Maria Tereza. Ioan s-a născut ca fiul fostului soldat de frontieră român Ioan Boeriu și al soției sale Ana Pop, mătușa generalului de infanterie de mai târziu Leonidas von Poppwas.

Viitorul general, după absolvirea școlii primare cu rezultate excelente, a fost înscris la liceul romano-catolic din Sibiu, unde și-a îmbunătățit foarte mult și cunoștințele de limba germană, ceea ce ar trebui să fie de mare folos pentru viitoarea sa carieră militară.După absolvirea liceului, părinții l-au îndemnat să studieze teologia și mai târziu să se întoarcă în satul natal ca preot. Mentorul său, colonelul austro-ungar l-a convins să urmeze o carieră militară. așa că în anul 1879 s-a înscris la Școala de cadeți de infanterie din Sibiu.

În anul 1900 a devenit căpitan al Regimentului 68 Infanterie al Corpului 4 Armată din Budapesta.5 ani mai târziu, a fost avansat la gradul de maior și a primit comanda unui batalion al Regimentului 76 Infanterie cu sediul în Gran.În anul 1914 a fost numit comandantul regimentului de infanterie maghiară „Freiherr von Salis-Soglio”.Când a izbucnit primul război mondial, regimentul său a fost trimis pe frontul rusesc.Ioan Boeriu a fost rănit în război și a rămas invalid.

Pentru comportamentul său exemplar și curajos, ofițerul a fost distins cu Crucea de Cavaler al Ordinului Militar Maria Tereza și Crucea de Cavaler al Ordinului Imperial Austriac Leopold cu decorații de război la 11 septembrie 1915 și în aceeași zi promovat cu gradul de general-maior.

Când capitala Austriei era în pragul unei revoluții bolșevice,s-a implicat într-o încercare de restabilire a ordinii la Viena.A avut peste 60.000 de soldați la Viena și împrejurimile sale, în toată Austria numărul total de soldați era de 160.000. Militarii erau organizați sub umbrela unui așa-numit „Senat Militar Român” și conduși de baronul Ioan Boeriu. După ce ordinea a fost restabilită la Viena și Praga, iar soldații români au impresionat prin disciplina și curajul lor, trupele au plecat în Transilvania din cauza amenințării invaziei militare maghiare. La ordinul lui Iuliu Maniu, liderul transilvăneanului român, fostul locotenent de mareșal austro-ungar a luptat în calitate de comandant al tuturor forțelor armate din subordinea Consiliului Român pentru Transilvania împotriva trupelor Republicii Sovietice Ungare și a liderului acesteia Béla Kun, care s-a încheiat cu ocuparea Budapestei .

Activitatea sa militară s-a sfârșit în anul 1921, când s-a pensionat.Baronul Ioan Boeriu a fost onorat în 1921 cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României de către Regele Ferdinand I al României. A locuit la Sibiu, a fost căsătorit, dar nu a avut copii. A încetat din viață în anul 1949 la Sibiu, dar a fost înmormântat în satul său natal Recea.

loading...

Add comment