Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
podul-de-la-cernavoda

Anghel Saligny,un model de admirat și de urmat.El a fost inginerul care a ridicat podul de la Cernavodă,cel mai lung pod din Europa la acea vreme.

Anghel Saligny a fost unul dintre cei mai distinși ingineri civili din Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și este celebrat în special pentru utilizarea de pionierat a betonului armat.S-a născut în Şerbăneşti, judeţul Galați,în data de 19 aprilie 1854.Tatăl său, care era de origine franceză, s-a mutat în România din Prusia la începutul anilor 1850.

La începutul anilor 1880 a construit calea ferată de la Adjud la Târgu-Ocna în România, care se remarca prin podurile care transportau atât șine, cât și drumuri. Între 1884 şi 1889 a construit unele dintre primele silozuri de cereale din beton la Constanţa, Brǎila şi Galaţi, precum şi instalaţii pentru exportul de petrol la Constanţa.A fost membru fondator al Societății Politehnice București, din care a evoluat universitatea politehnică a orașului, și a fost membru al Academiei Române din 1892, al cărei preşedinte a fost între 1907 și 1910.

Cea mai mare realizare și cunoscută a sa, a fost pe când avea 34 de ani, construirea între anii 1890-1895 a podului peste Dunăre între Cernavodǎ pe malul drept și Fetești în stânga, care, cu o lungime totală de 4037 m inclusiv viaductele de apropiere, era atunci la vremea aceea, cel mai lung pod din Europa şi al treilea ca lungime din întreaga lume.Şi astăzi, este considerat a fi unul din cele mai frumoase poduri metalice din lume.Are o deschidere centrala pentru transport maritim de 190 m. Anghel Saligny a încorporat în proiect câteva dintre ideile colegului său inginer civil Elie Radu.Podul a fost proiectat la 30 de metri deasupra Dunării, pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai înalte catarge.Acesta a fost numit inițial după Regele Carol I al României, dar acum se numește Podul Anghel Saligny.Costul total al tronsonului de linie ferată Feteşti-Cernavodă, inclusiv liniile de cale ferată şi staţiile, a fost de 35 milioane lei aur.La capătul podului dinspre Cernavodă, în memoria eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă, a fost ridicat un impresionant monument din bronz, reprezentând doi dorobanţi.Totodată o stație de metrou din București poartă numele lui Saligny și este comemorat și de o statuie în orașul Constanța.

Anghel Saligny a încetat din viață în data de 17 iunie 1925 la Bucureşti.Dar a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai importanți ingineri români.Iar opera sa, Podul de la Cernavodă rămâne și astăzi o construcție care a făcut istorie.

loading...

Add comment