Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
radu-theodoru

Veteranul de război Radu Theodoru la cei 98 de ani împliniți,oferă o lecție de istorie pe care cei mai mulți dintre români nu sunt capabili să o înțeleagă

Radu Theodoru s-a născut în data de 17 ianuarie 1924, în județul Arad,la Ineu, într-o familie de oameni culți,mama sa fiind profesoară de biologie, iar tatăl directorul unui stabiliment de ocrotire socială.Radu Theodoru a urmat Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie Secţia Naviganţi, de la Cotroceni şi a fost pe front în august 1944.

În anul 1952, pe când era comandant de escadrilă şi instructor de luptă la Regimentul 1 Vânătoare, Radu Theodoru a fost trecut în rezervă și trimis la Sibiu, într-o şcoală de ofiţeri tehnici.De atunci a început mai mult să se dedice vieții literare.Are o bogată carieră literară, cu numeroase premii, fiind autor a nu mai putin de 80 de cărți. A fost redactor al revistei „Scrisul bănățean” din Timișoara, secretar al Uniunii Scriitorilor – Filiala Timișoara, redactor la revista „Astra” din Brașov, secretar al Uniunii Scriitorilor – Filiala Brașov și vicepreședinte al Comitetului Județean de Cultură și Artă – Brașov.După o perioadă a fost numit preşedintele Uniunii Scriitorilor din Timişoara și a început să scrie carte după carte, dar gândul său era la meseria lui de bază.A primit și distinse premii, printre care Premiul Academiei RSR pe anul 1974.

Revenim la viața sa în război.Eroul nostru spune că fiecare centimetru pătrat din uniforma asta este pătat cu sângele camarazilor săi.A trăit niște vremuri răscolitoare.A văzut soldați sfârtecați de grenade, camarazi rămași fără cap, masă de carne şi de oase rupte, pe care le aduna şi le punea într-o paraşută sau într-un sac.Războiul a fost crâncen.Nu a fost vorba doar despre decorații și fluturarea steagului.A fost decorat pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă cu Medalia Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, între anii 1941-1945.Și-a dedicat cariera apărării țării.

Astăzi, la vârsta împlinită de 98 de ani Radu Theodoru este un adevărat tezaur al istoriei României.Acesta poate oferi o lecție de istorie pe care cei mai mulți dintre români nu par a fi capabili să o înțeleagă.Din data de 20 iulie 2021, distinsul General-Maior Radu Theodoru este președintele de onoare al Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”.

Veteranul de război Radu Theodoru declară cu respect de fiecare dată când are ocazia că pentru el zborul nu a fost o meserie, ci pasiunea sa existențială.Este un patriot adevărat care a luptat cu vitejie pentru țara sa pe frontul războiului.Cinste și onoare acestui simbol al armatei, generalul maior aviator Radu Theodoru.Noi îi dorim în continuare multă sănătate și gânduri bune.

loading...

Add comment