Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
descoperire

Descoperire din biomedicină care ne poate salva viața într-o bună zi

O echipă de ingineri în biomedicină au creat o tehnologie cu plasmă care permite atașarea hidrogelului de materiale polimerice. Astfel, este facilitată interacțiunea dispozitivelor produse de om cu țesutul uman.

Hidrogelul este o substanță asemănătoare din punct de vedere structural cu țesuturile moi din corpul uman. În mod obișnuit, pentru ca un implant artificial să funcționeze în corpul uman, acesta trebuie să se lege și să interacționeze cu țesuturile și celulele din regiunea în care este introdus.

Lipsa acestei interacțiuni face ca implantul să eșueze sau chiar să fie respins de corpul uman. Respingerea unui implant presupune costuri financiare și de sănătate extrem de mari, atât pentru sectorul medical, cât și pentru pacienți.

Ce înseamnă tehnologia din spatele noii descoperiri
Echipa de cercetători, condusă de Dr. Benham Akhavan, prof. Marcela Bilek de la Școala de Inginerie Biomedicală a reușit să combine cu succes compuși de hidrogel realizați din mătase și teflon cu polimeri de polistiren.

“Deși sunt asemănători cu țesuturile naturale, compușii de hidrogel sunt dificil de utilizat în știința medicală din cauza structurii lor slabe și instabile. Hidrogelul nu se atașează ușor de materiale solide, ceea ce înseamnă că nu pot fi folosiți în implanturi solicitante precum cartilaje și țesuturi osoase”, explică Dr. Akhavan.

“Tehnologia noastră cu plasmă ne permite să activăm pe suprafețe cu o structură complexă, poroasă, precum biostructurile, cu ajutorul atașamentului biomoleculelor și a hidrogelului”, afirmă prof. Bilek.

Procesul de creare a plasmei poate fi realizat într-un singur pas. Nu generează deșeuri și nu necesită utilizarea altor substanțe chimice care ar putea fi dăunătoare pentru mediu. Prin utilizarea acestei tehnologii, vor putea fi îmbunătățite dispozitivele biomedicale, implanturile de organe și biostructurile de țesut.

În cadrul cercetării, au fost realizate teste ale noului material prin utilizarea unor biomolecule umane. Răspunsul celular a fost unul pozitiv. Echipa care a realizat studiul își propune să extindă utilizarea hidrogelului în implanturile de organe și pentru materiale nonpolimerice precum metal și ceramică.

Sursa: https://playtech.ro/2020/aceasta-descoperire-in-biomedicina-iti-va-salva-viata/

loading...

Add comment