Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Vezi Imagini Inedite Din Galeriile Miniere De La Rosia Montana

Rosia Montana este un sat pitoresc romanesc din Transilvania de Vest, aflat la 75 km de Alba Iulia si este situat pe varful celor mai mari depozite de aur din Europa. Este cea mai veche așezare documentată din România și a fost fondată de romani în timpul domniei lui Traian 98-117 d. Hr., ca oraș minier.

Rosia Montana a trezit interesul oamenilor inca din antichitate.
Aici sunt zone in care au lucrat minerii antici find una din cele mai vechi localitati in care se exploata metale pretioase din Europa.
Se gasesc galerii din toate timpurile chiar si preromane si medievale.
Razboaiele lui Decebal au fost sponsorizate cu aurul de aici.
Dupa ce Romanii au ocupat Dacia, au capturat sclavi pe care ii obligau sa lucreze la aceasta mine. Acolo dormeau, munceau si mureau in cele mai multe cazuri. Unealta principala era dalta si ciocanul. Cu timpul au adus si colonisti specialisti care sa lucreze in aceste galerii. Astfel au reusit sa extraga in jur de 400 tone de aur.
Roșia Montană a cunoscut si trăit toate evenimentele istoriei românilor, nume capatat datorita culorii rosiatice a apei din cauza continutului ridicat de oxizi de fier.

Mai jos am pregatit o colectie de poze inedite cu comoara ascunsa din adancul Muntilor Apuseni.

(c) Poze: https://www.facebook.com/ivan.rous.7

După cum se poate vedea și în poze, în prezent, principalele atracții turistice din Roșia Montană sunt minele vechi romane și Muzeul Minerit, unde puteți vedea unelte tradiționale folosite pentru prelucrarea aurului, documente și imagini cu privire la extracția de aur în zonă. Rosia Montana a devenit cel mai cunoscut oraș minier din România din cauza controverselor legate de operațiunile miniere. Dar, între timp, satul a fost desemnat un loc de sit istoric de interes național, iar în 2016 Ministerul Culturii a închis definitiv lucrările miniere de aici. De atunci orice intervenție asupra zonei a fost interzisă.

 

loading...