Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Nu faci copii ca să-ți fie ajutor la bătrânețe! „Copilul tău nu este sclavul tău din viitor, ci un om care aparține lumii”.

Dr. Ursula Sandner, life-coach, psihoterapeut, trainer, fondatoarea companiei Sandner Mind Consulting, si-a exprimat parerea cu referire la iubirea dintre parinti si copii, combatand prin argumente o veche zicala romaneasca aceea potrivit careia faci copii ca sa ai un sprijin la batranete.

Printr-o insiruire de cuvinte pline de inteles, Ursula Sandner a descris cum ar trebui sa arate de fapt iubirea neconditionata. Mai multe articole ale psihoterapeutului de succes puteti gasi pe site-ul sau personal sau in numeroasele carti publicate.

Dr. Ursula Sandner: Exista in mentalitatea romaneasca ideea cum ca trebuie sa faci copii, sa te sacrifici pentru ei pentru ca la batranete sa aiba ei grija de tine – adica sa-si sacrifice si ei ani din viata lor ca sa ramana langa tine si sa te ingrijeasca cand tu nu mai poti.In acest scenariu, parintele face copii, se sacrifica pentru ei (poate sta in relatii disfunctionale pentru ei, investeste tot ce are mai bun in acel copil ca sa-si faca o asigurare la batranete, isi traieste viata prin acel copil si realizarile lui), iar copilul vine pe lume si este obligat sa-si asume o responsabilitate pe care nu a cerut-o si care ii conditioneaza viata.

Un astfel de parinte nu-si iubeste copilul pentru ceea ce este el, ci pentru ce poate sa faca pe viitor pentru parinte. Atitudinea acestor parinti, care fac un copil ca si investitie pentru viitor, care le repeta „eu iti dau acum ca sa-mi dai si tu cand nu mai pot”, care ii manipuleaza si santajeaza emotional, cerandu-i copilului sa devina sclavul vietii si nevoilor lui, este expresia pura a egoismului si egocentrismului.

Un copil nu este un instrument, o investitie „sigura” pentru viitor, ci este un om care a venit pe lume ca sa-si caute propria cale. Niciunde nu mai intalnim in natura o astfel de situatie, ci, la orice specie, atunci cand puiul atinge maturitatea, pleaca de langa parintii lui si isi cauta drumul propriu – aceasta este normalitatea.

Copilul nu-l faci pentru tine, pentru ca sa-ti asiguri tu batranetile (decat daca esti foarte egoist), ci pentru ca vrei sa oferi din prea-plinul tau si sa formezi o fiinta umana valoroasa. Copilul nu datoreaza nimic parintilor sai pentru ca el nu a cerut sa vina pe lume – a fost decizia parintilor sa-i dea nastere.

Nu te mai sacrifica pentru copilul tau ca sa-i ceri mai apoi sa faca acelasi lucru pentru tine, ci cauta sa ai o viata echilibrata si asigura-ti altfel batranetile. Copilul tau nu este sclavul tau din viitor, ci un om care apartine lumii.
Sursa:demamici.ro

loading...

Add comment