Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Și iertarea are limitele ei.

Mulți oameni tratează iertarea doar ca o formă de terapie. Este un mod de a merge mai departe. Este o formă de vindecare personală. Dar asta nu e tot.Isus ne-a învățat să iertăm așa cum am fost iertați. Am auzit oamenii spunând lucruri de genul: „Iert, dar tot așa trebuie să-și plătească păcatul”; „Iertă, dar trebuie să facă față consecințelor”; „Iert, dar nu îi voi uita niciodată”; toate aceste fraze sunt greșite.

Referitor la această sintagmă „iertarea are limitele ei” este foarte simplu.Nu există limite la ceea ce poate fi iertat, dar există limite cu privire la cine poate ierta orice lucru dat.Problema este relația noastră cu cel care are nevoie de iertare, nu de gravitatea faptei, care ar putea-o face dincolo de iertare.Suntem întotdeauna liberi să iertăm orice, dar putem ierta doar ceea ce ni s-a făcut.Nu putem cere ca alții să ierte ceea ce le-a fost făcut și nu putem ierta oamenii pentru răul pe care l-au provocat altora. De aceea, chiar și în tradiția evreiască care afirmă anual asupra lui Yom Kippur, că niciun păcat nu este dincolo de iertarea lui Dumnezeu, pentru păcatele comise împotriva semenilor, trebuie să obținem iertare de la cei cărora le-am greșit.

Ideea că unele lucruri sunt „de neiertat” în sine, zboară în fața oricărei credințe care afirmă existența unui Dumnezeu înțelegător și iubitor la infinit. Orice act judecat din această perspectivă ar fi întotdeauna iertabil, deoarece atât actorul, cât și acțiunile sale ar fi văzute într-un context care să-l facă pe fiecare cât mai inteligibil și posibil să depășească – deci iertabil.

Cred că uneori căutăm limitele iertării pentru a ne simți bine cu acele lucruri pe care nu le putem ierta și pe care nu le putem ierta. Dacă fapta este „de neiertat”, atunci nu este nimic în neregulă pentru a nu o ierta. Poate că ar trebui să ne facem griji mai puțin pentru ceea ce ar trebui considerat neiertător și să ne concentrăm mai mult pe acele lucruri pe care am putea să le întindem spre iertare și chiar mai mult, pentru care ar trebui să căutăm iertare noi înșine.

loading...

Add comment