Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Cimitirul Vesel de la Săpânța,locul unde se râde în fața morții.Se află în top 5 cele mai fascinante cimitire din lume.

Cimitirul Vesel din satul Săpânța, județul Maramureș, este locul în care cei care pleacă de pe această lume preferă să facă acest lucru pe un ton cu inimă ușoară.Crucile de lemn de pe morminte sunt pictate în culori strălucitoare, simbolice, predominant în albastru, pline de poezii cu umor întunecat legate de viața celui care este îngropat în acel loc și de imaginea lor în memoria familiilor lor și în cea a comunității.Este cel mai faimos cimitir din România. Acesta se află și în top 5 cele mai fascinante cimitire din lume.

Primele morminte ale acestui fericit cimitir au fost împodobite în 1935, la inițiativa meșterului popular Stan Ioan Pătraș, care a dorit să adauge o notă plină de umor acestui loc trist.Se crede că a luat inspirație din cultura dacică.Cimitirul Vesel a fost oarecum un secret pentru lumea exterioară până în perioada ulterioară a vieții sale, la începutul anilor ’70, când un jurnalist francez a descoperit locul și l-a popularizat.Astăzi, el este foarte cunoscut și vizitat și numără acum peste 800 de cruci luminoase, sculptate din lemn de stejar.Unele dintre ele sunt pictate pe ambele părți, cu o parte care conține epitaxe despre viața decedatului, iar cealaltă conținând ilustrații despre cum a murit.

Stan Ioan Pătraș a murit în 1977, iar el și-a lăsat casa și munca la cel mai îndrăgit student, care continuă să picteze povești de viață pe crucile de lemn.

Unul dintre cele mai cunoscute mesaje scrise pe crucile de lemn sună cam așa:
Sub această cruce grea, Zace biata soacră-mea;Trei zile de mai trăia Zăceam eu şi cetea ea. Voi care treceţi pă aici Încercaţi să n-o treziţi; Că acasă dacă vine Iarăi cu gura pă mine; Da aşa eu m-oi purta; Că-napoi n-a înturna; Stai aicea dragă soacră-mea. La final aflăm că soacra a trăit 82 de ani.

Întrucât Săpânța este un oraș foarte mic, nu există prea mult loc pentru secrete.Dar totuși nimeni nu s-a supărat niciodată de opera de artă și familiile doresc de fapt să fie descris adevărul real pe piatra mormântului. Cea mai frecventă problemă cu care se confruntă este faptul că aceasta poate deveni repetitivă: „Viața lor a fost aceeași, dar vor ca epitafele lor să fie diferite de celelalte”.

loading...

Add comment