Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Mănăstirea Bârsana,colțul de rai din nordul Maramureșului

Județul Maramureș este renumit pentru producția de lucrări de artă din lemn, cunoscutele porți din lemn, precum și biserici și mănăstiri din lemn. Mănăstirea Bârsana este una dintre comorile din Maramureș, parte a listei patrimoniului mondial UNESCO și un reper al județului Maramureș.Biserica mănăstirii Bârsana este una dintre cele mai înalte biserici de lemn din România, cu o înălțime de 57 m.

Mănăstirea a devenit muzeu în anul 2005, adunând o importantă colecție de cărți și icoane vechi.Complexul mănăstirii include o biserică din lemn, o biserică nouă „Soborul Sfintilor 12 Apostoli”, altarul de vară, Aghiasmatarul, stăreția, casa maicilor, casa duhovnicului, turnul clopotniță și muzeul. Se pot admira toate aceste clădiri din lemn realizate de meșteri locali, specializați în prelucrarea lemnului.

Mănăstirea este amplasată în comună, compusă din două sate, având același nume ca mănăstirea. Dar biserica nu a fost construită aici, deoarece a fost mutată în anul 1806 din Dealul Jbar, care a fost folosită ca cimitir pentru victimele ciumei. Potrivit legendei, morții s-au mutat și în subteran în vale, pentru a se putea odihni în pace lângă turnul bisericii.Dar să ne întoarcem puțin. Biserica a fost construită în anul 1720, exclusiv din lemn, după ce tătarii au distrus vechea biserică din lemn, arzând-o din pământ.

Cea mai importantă clădire a ansamblului mănăstirii este biserica veche. Biserica Prezentării Fecioarei din Templu are două etaje, o verandă din stejar, un vestibul, un naos, un altar și un turn.Întrucât Bârsana este una dintre cele mai importante locații de pelerinaj din România, o nouă biserică a fost construită între 1993 și 1995, în partea de est a mănăstirii și dedicată celor 12 apostoli. Are 57 de metri înălțime, 22,57 metri lungime și 12,20 metri lățime și una dintre cele mai înalte biserici de lemn din România, dar și în Europa.

Mănăstirea Bârsana este o comoară pentru județul Maramureș și un loc minunat de vizitat. Călătoria ar trebui să includă altarul de vară, construit în același stil tradițional și toate clădirile monahale, construite într-un stil popular. Mănăstirea se află la 23 km de orașul Sighetul Marmației, pe DJ 185, în satul Bârsana.Interiorul mănăstirii este foarte îngrijit așa că o vizită aici cu siguranță vă va face plăcere.

loading...

Add comment