Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Ministrul mediului refuză să interzică tăierea pădurilor în starea de urgență,pe motiv că ar prejudicia economia

Costel Alexe, ministrul mediului susține că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie.Deși suntem în plină pandemie, în țara noastră circulă pe internet imagini cu camioane care transportă lemn.

„Înțeleg emoția și temerile oamenilor. Tocmai de aceea, am inclus, în ultima ordonanță militară emisă, prezența gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am emis un ordin de ministru prin care li se retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal”, a spus Alexe.

Potrivit comunicatului, după analizarea situației, s-a constatat că „măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie”. „Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”, a spus Costel Alexe.

Potrivit unui comunicat, stoparea tăierilor legale ar avea consecințe negative și pentru mediu.Deoarece, cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniți din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurea sănătoasă, așa cum s-a mai întâmplat și în alte țări din Europa, iar consecințele ar fi extrem de grave.În țara noastră, 52% dintre păduri sunt proprietate privată.Mai mult, se spune că această măsură ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne.De asemenea, România ar avea mult de suferit pe plan economie, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB.Iar acest lucru ar fi mult mai dăunător crizei cu care se confruntă în acest moment România.

Însă, un ecologist de la Asociaţia finlandeză pentru Conservarea Naturii, Paloma Hannonen trage un semnal de alarmă asupra pădurilor.„În clipa de faţă, ne ardem pădurile şi le folosim pentru produse de uz scurt. Iar pădurea tânără nu absoarbe carbon la fel de eficient ca pădurea ceva mai bătrână”, spune Paloma Hannonen.

Pădurile joacă un rol foarte important atât în viața oamenilor cât și în păstrarea echilibrului în natură.Mulțumită fotosintezei, prin schimbul de gaze, dioxidul de carbon este eliminat iar aerul este îmbogățit cu oxigen. Dar din păcate, în zilele noastre, mulți sunt tentați să cuantifice importanța pădurilor prin valorificarea lemnului,

loading...

Add comment