Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Dovada impresionantă de iubire.O femeie din Iaşi a decis să-i doneze soţului un rinichi

Deși cazurile de compatibilitate între rinichi sunt destul de mici între soți, un bărbat din Iași în vârstă de 60 de ani, a primit un rinichi de la soția lui.Bărbatul era dependent de dializă și de 16 ani suferea de insuficienţă renală.Starea lui s-a înrăutățit în ultima vreme tot mai tare, așa că avea nevoie de un transplant renal.

Cei doi sunt căsătoriți de 36 de ani și au împreună doi copii.Iar, dragostea dintre cei doi soți și-a spus cuvântul.Femeia nu m-a suporta să vadă cum soțul ei suferă din cauza durerilor provocate de dializă și cum stare lui se înrăutățea tot mai tare.De aceea, s-a decis să facă toate testele necesare pentru a afla dacă este compatibil rinichiul său, pentru a-și salva soțul.Bărbatul a fost reticent la început deoarece se temea pentru starea de sănătate a femeii.Dar a fost convins până la urmă și de cei doi fii ai lor.

Medicii au fost și ei surprinși de rezultatele testelor, deoarece sub 5% dintre soți sunt compatibili în aceste cazuri.După ce medicii le-au făcut toate testele necesare, au decis să facă dublă intervenție. Operația făcută de o echipă de zece medici de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași a decurs fără probleme, iar cei doi soți se simt bine şi în câteva zile vor putea merge acasă la fii lor.

Viorel Radu, specialist urolog: “Operaţia a durat cam trei ore, evoluţia post operatorie este foarte bună”.

La Iași s-au mai realizat doar cinci astfel de intervenții între soți, în aproape două decenii.Centrul de Transplant Renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi este singura unitate de profil din ţară funcţională pentru astfel de intervenţii.Din păcate, listele de așteptate cu pacienți care așteptă un rinichi sunt foarte pline, iar numărul donatorilor se află în scădere.Numai în zona Moldovei sunt aproximativ 400 de persoane pe lista de așteptare.

Insuficienta renala este o afectiune foarte dură, în care rinichii isi pierd, partial sau complet, abilitatea de a functiona normal. Iar deteriorarea functiei renale are loc treptat, de obicei de la cateva luni pana la cativa ani. Transplantul renal reprezintă doar un tratament al bolii cronice de rinichi, și nu o vindecare completă a acesteia. Pacientul va avea nevoie în continuare de medicamente, pe toată durata vieţii. 

loading...

Add comment